Digitalisering

Ericsson-rapport: Var tionde mobil i Kina har 5g

Foto: Andy Wong
Foto: Andy Wong

220 miljoner. Så många 5g-abonnemang kommer det vid årsskiftet att finnas globalt, enligt en prognos från Ericsson. Nästan 80 procent – eller 175 miljoner – av dem finns i Kina.

Publicerad

Prognosen är hämtad ur Ericssons nya rapport, Mobility Report. I årets version uppskattar Ericsson att 15 procent av världens befolkning – över 1 miljard människor - vid årsskiftet bor på en plats där det finns 5g-täckning.

Det är en rejäl ökning jämfört med rapporten i fjol - då motsvarande siffra för 2019 var 5 procent.

Pandemin sägs ju ofta skynda på digitaliseringen av samhället, och om telekomsektorn är något att gå efter stämmer det bra. Enligt Ericssons sammanräkning har över 100 operatörer genomfört kommersiella lanseringar av 5g-tjänster och de första fristående 5g-näten har lanserats. Det ska också finnas fler än 150 olika 5g-terminaler (med terminaler avses i de flesta fall smarttelefoner) till försäljning. Ericsson menar att dessa siffror markerar en acceleration av utvecklingen, trots det osäkra världsläget.

- Samhället har tagit ett stort steg mot digitalisering. Pandemin har belyst hur stor påverkan konnektivitet har på våra liv och har fungerat som en katalysator för snabb förändring, säger Fredrik Jejdling, nätverkschef på Ericsson, i ett uttalande.

I rapporten nämner Ericsson applikationskritisk iot, streaming av dataspel och fast trådlöst bredband som några tidiga användningsområden av 5g-nätet.

Om drygt fem år tror det svenska telekombolaget att 60 procent av jordens befolkning har tillgång till 5g, och att antalet 5g-abonnemang då uppgår till 3,5 miljarder.

Men för tillfället kan ingen matcha Kina. Vid årsskiftet beräknas över 10 procent av alla mobilabonnemang i Kina vara 5g. Motsvarande siffra för Nordamerika är 4 procent och i Europa är vi hopplöst efter med runt 1 procent.