Miljö

Ericsson får kritik för påstående om klimat

Ericssons kontor i Kista. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT
Ericssons kontor i Kista. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Telekomföretaget Ericsson får kritik för att påstått i sin marknadsföring att it- och kommunikationstjänster kan bidra till att sänka de globala utsläppen med 15 procent till 2030, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Publicerad

Ekots granskning visar att företaget grundar påståendet enbart på de positiva effekter av it-tjänsterna och helt uteslutit de negativa.

Påståendet görs på Ericssons hemsida under rubriken climate action, med hänvisning till en studie från 2015 men informationen är vilseledande anser KTH-forskaren Vlad Coroama.

– Du måste alltid prata om båda sidor. Att uppmärksamma bara de positiva effekterna är vilseledande och det borde inte göras enligt min åsikt säger Vlad Coroama till Ekot.

Påstådd utsläppsminskning kopplad till 5g

Ericsson påstår också att utsläppsminskningen är kopplad till utrullningen av 5g-nätet, men det saknas det bevis för, anser Vlad Coroama.

– Bevisen för de här enorma minskningarna är väldigt svaga. De bygger på en felaktig forskningsmetod helt enkelt, säger Coroama.

Ekot har också intervjuat digitala analytikern George Kamiya på internationella energiorganet IEA. Enligt honom går det inte att enkelt förutse vilken påverkan digitaliseringen har på koldioxidutsläppen.

– Det korta svaret är att ingen vet. Jag brukar säga att digital teknik är klimatagnostisk. Eftersom precis som varje teknik som brukas allmänt kan den användas för både gott och ont