Digitalisering

Ericsson får Kina-avtal värt 13 miljarder

Ericsson har skrivit ett ramavtal värt 13 miljarder kronor med två av sina kinesiska kunder. Det handlar om utrustning för mobila och fasta nät. Installationen ska ske under året.

Publicerad

Ericsson har skrivit ett ramavtal med China Mobile och China Unicom värt 1,8 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 13 miljarder kronor. All utrustning ska levereras och installeras redan i år.

13 miljarder kronor motsvarar ungefär 6 procent av Ericssons omsättning förra året. (En jämförelse: det är ett lika stort belopp som kinesiska Geely betalar för Volvo PV.) Så det är ett signifikant avtal.

China Mobile, världens största mobiloperatör räknat efter antalet abonnemang, har beställt radioaccessutrustning för 1 miljard dollar. I beställningen ingår Ericssons basstation av typen RBS600 och mjukvaruväxel.

China Unicom har beställt utrustning för 800 miljoner dollar. Dels för en uppgradering av 3g-nätet till turbo-3g, hspa . Dels utrustning för det fasta nätet med bland annat ip-routrar, den optiska lösningen Gpon (Gigabit Passive Optical Network) och Ims (IP mulitmedia subsystem), den produkt som ser till att alla tjänster kan användas i både de mobila och fasta näten, oavsett terminal.

Ericssons Kinachef Mats H Olsson är som väntat nöjd med avtalet:

-Undertecknandet av det viktiga ramavtalet är en manifestation av vårt fortsatta samarbete med våra kinesiska kunder, säger Mats H Olsson i ett pressmeddelande.

Enligt Ericsson finns inga tecken på att tillväxten på den kinesiska marknaden är på väg att mattas:

Förra året tillkom 106 miljoner nya mobilabonnemang, vilket betydde att det totala antalet var uppe i 747 miljoner vid årsskiftet. Över 56 procent av alla kineser har ett mobilabonnemang, och näten täcker 99 procent av befolkningen.

Den fasta bredbandsmarknaden växer också. Antalet abonnemang ökade med 20 procent förra året och stannade på 103 miljoner.