Innovation

Enorma nanorör skapar nytt material

Elektronmikroskopet avslöjar ett nanorör, med en diameter som är mellan 4000 till 10 000 gånger större än ett vanligt nanorör. Tvärsnittet visar den porösa strukturen. Foto: Sandia/ LANL
Elektronmikroskopet avslöjar ett nanorör, med en diameter som är mellan 4000 till 10 000 gånger större än ett vanligt nanorör. Tvärsnittet visar den porösa strukturen. Foto: Sandia/ LANL

Jättelika nanorör låter motsägelsefullt. Men det är precis vad materialforskare vid Sandia laboratories i New Mexico lyckats skapa. Skyddsvästar och elektronik i kläder är givna tillämpningar.

Publicerad

Starkare och 20 procent lättare än kolfibrer, och med samma struktur som nanorör. Men med en diameter som är flera tusen gånger större. Jianyu Huang vid centrum för nanoelektronik på det amerikanska forskningslaboratoriet Sandia har tillsammans med sina kollegor lyckats skapa en ny form av kol.

Frågan alla ställer sig nu – handlar det om jättelika nanorör?

Jianyu Huang och hans kollegor kommer runt problemet genom att tala om enorma kolrör.

- Strukturen är anmärkningsvärd. Precis som nanorör av kol är de väldigt lätta, och har en god elektrisk ledningsförmåga. Men deras mekaniska egenskaper är till och med bättre än hos kolfibrer, säger han i ett uttalande.

Enligt en artikel i tidskriften Physical review letters förvånar den nya formen av kol framstående forskare inom nanoteknik. En av dem är Mildred Dresselhaus vid Massachusetts Institute of Technology, MIT.

- Det här är en ny form av kol som jag inte förväntat mig, säger han till Physical review letters.

Diametern hos de enorma kolrören är 40 till 100 mikrometer. Det kan jämföras med vanliga nanorör som har en diameter på cirka 10 nanometer. Storleken gör de enorma kolrören lättare att hantera, och enligt forskarna är tillämpningar som skyddsvästar och kläder med invävd elektronik två av många möjliga tillämpningar.