Populärteknik

Efter vårens fiasko: Nu släpps Samsungs vikbara telefon

Galaxy Fold. Foto: Samsung
Galaxy Fold. Foto: Samsung

Upp till bevis för Samsungs vikbara telefon, Galaxy Fold, som nu är redo att släppas i butik. Åtminstone i Sydkorea.

Publicerad

Galaxy Fold gör sin debut i hemlandet Sydkorea 6 september och kommer inom kort till Frankrike, Tyskland, Singapore, England, USA ”och fler länder”. Om Sverige ingår i ”fler länder” är än så länge oklart. En 5g-modell ska släppas på vissa marknader.

Ihopfälld ser Galaxy Fold ut som en extra tjock mobiltelefon. I det läget har den en skärm på 4,6 tum. På insidan finns ytterligare en skärm som i utfällt läge ger 7,3 tum. Galaxy Fold påminner då mer om en kvadratisk minisurfplatta.

Tidigare i år tvingades Samsung försena försäljningen av Galaxy Fold efter tidiga omdömen från teknikreportrar, som larmade om trasiga exemplar. Vid det tillfället sa telekomanalytikern Bengt Nordström till Ny Teknik att han inte befarade några allvarliga konsekvenser.

– Det är en prestigeförlust att man inte verifierat produkten tillräckligt. Men det här är ingen volymprodukt. Det är klart att det har en omedelbar påverkan på varumärket, men Samsung är så stora att de kan rida ut den här stormen.

Nordström är av uppfattningen att det finns potential för vikbara telefoner, men att priset måste sjunka med ungefär hälften – Galaxy Fold kommer att kosta en bra bit över 20.000 kronor – för att kunna bilda en stor marknad. Bengt Nordström tror att det kan ske inom två till tre år.

Avlägsnade skyddsfilm

Ett skäl till att testexemplaren gick sönder var att flera teknikjournalister avlägsnade en skyddsfilm som egentligen var menad att sitta kvar. Men problem kunde uppstå även på de modeller där skyddsfilmen förblev orörd. Sajten Ifixit vittnade om att smuts kunde leta sig in i de glipor som uppstod när telefonens veks ihop.

I somras aviserade Samsung en rad åtgärder. Skyddsfilmen skulle omsluta även telefonens kanter för att ”göra det uppenbart att den är en del av skärmstrukturen”. Dessutom skulle utrymmet mellan gångjärn och skärm minskas för att ytterligare minimera risken för dammskador.