Populärteknik

Efter mobilfloppen – Amazon startar hörlurskrig med Apple?

Amazon ska ta upp kampen med Apples trådlösa hörlurar, enligt källor. E-handelsjätten är sugen revansch efter floppen med mobilen Fire Phone (höger i bild). Foto: Amazon/Apple
Amazon ska ta upp kampen med Apples trådlösa hörlurar, enligt källor. E-handelsjätten är sugen revansch efter floppen med mobilen Fire Phone (höger i bild). Foto: Amazon/Apple

Amazons smarta telefon ”Fire Phone” blev aldrig den Iphone-dödare som Jeff Bezos drömde om. Nu tar nätjätten nya tag med en helt ny produkt.

Publicerad

E-handelsjätten Amazon lägger sista handen vid ett par trådlösa hörlurar likande Apples Airpods, skriver Bloomberg.

Hörlurarna påminner om Apples till utseendet, och dessutom erbjuds en liknande funktionalitet – men Amazon siktar på att få till bättre ljudkvalitet, uppger källor för Bloomberg.

Utöver det ska lurarna ha inbyggt stöd för Alexa, som är Amazons digitala röstassistent. Om det stämmer blir detta Amazons första kroppsburna hårdvara med Alexa.

Amazons hörlurar ska gå att ladda trådlöst

I likhet med Airpods ska lurarna levereras med en slags förvaringsask, som även kan användas för att ladda upp dem igen. Asken har enligt uppgift en usb-port för laddning.

Det kan innebära att Amazons hörlursask saknar samma stöd trådlös laddning via QI-kompatibla laddningsplattor som Apples motsvarighet kan erbjuda.

Färger på Alexa-lurarna: Svart och grått är det som gäller, enligt källor nära Amazon.

Pris: Oklart än så länge. Apple tar i nuläget 1 995 kronor-2 495 kronor för sina trådlösa hörlurar.

Historiskt brukar Amazon lägga sig under konkurrenterna för att försöka få till ett prismässigt övertag gentemot konsumenterna. Men det återstår att se om nätjätten kommer att använda den strategin även här.

Lansering och släpp: Möjligen så tidigt som under andra halvan av året, skriver Bloomberg.

Revanschsuget efter monumental mobilflopp

Amazon har varit mycket framgångsrikt med sin läsplatta Kindle. Jeff Bezos, Amazons vd, drömde dock om att utmana storkonkurrenten Apple på det område som har definierat Cupertinoföretaget under det senaste decenniet – nämligen smarta mobiltelefoner.

Fire Phone lanserades i juni 2014 i USA under buller och bång. Konsumenterna som nappade på erbjudandet fick, utöver en smart mobiltelefon, ett års medlemskap av e-handelstjänsten Amazon Prime på köpet.

Men satsningen blev kortvarig, och slutade i en rejäl flopp. I oktober 2014 meddelade Amazon att projektet då hade kostat 170 miljoner dollar, och att bolaget hade osålda telefoner för ett värde på 83 miljoner på lager. Till dags dato har det inte släppt några fler telefonmodeller.

Sedan dess har Amazon nått nya framgångar på hårdvarufronten med sina stationära högtalare i Echo-serien. Nu återstår det att se om även satsningen på trådlösa hörlurar kommer att lyckas.