Digitalisering
Efter it-skandalen – Löfvens högra hand avgår
Statssekreteraren Emma Lennartsson avgår med omedelbar verkan.
Statsminister Stefans Löfvens (S) närmaste medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson, avgår med omedelbar verkan efter ny information om it-skandalen på Transportstyrelsen, skriver Dagens Nyheter.
– Jag har gjort ett misstag, säger hon till tidningen.
Tidigare har Lennartsson hävdat att hon fick information om det som hänt på Transportstyrelsen först i december 2016. Nu medger hon att hon deltagit i minst två möten där säkerhetspolisen övergripande har informerat om att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen, men att hon inte förstått allvaret och inte heller minns att frågan tagits upp.
Ett av mötena hölls redan i februari 2016, minst tio månader innan den tidpunkt som Lennartsson tidigare angett.
– Men det här innebär att jag vid minst två tillfällen har haft tillfälle att ställa följdfrågor. Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, säger hon till DN.
Emma Lennartssons avskedsansökan hanterades på ett extrainsatt regeringssammanträde på söndagseftermiddagen. Hon får gå med omedelbar verkan utan avgångsvederlag.
Läs mer:
När DN frågar om det är möjligt att även statsministern haft möten där det informerats om problemen på Transportstyrelsen, men att inte heller han uppfattat allvaret, svarar Lennartsson att hon inte tror det.
På den direkta frågan om hon skyddar statsministern svarar hon:
– Nej, det handlar om att vi har gjort den här genomlysningen och att statsministern vill att vi ska vara transparenta i den här frågan.
Statsminister Stefan Löfven kommenterar hennes avgång i ett mejl till TT.
"Emma Lennartsson är en ytterst kompetent statssekreterare men har i dag redogjort för att hon gjort ett misstag. Hon har dragit slutsatsen att lämna sin tjänst och jag har förståelse för det. Jag önskar henne all lycka framöver."
KU:s ordförande Andreas Norlén (M) kommenterar Emma Lennartssons avgång så här för TT:
– Jag vill inte på något sätt föregripa KU:s granskning som precis har inletts. De här uppgifterna visar väl än tydligare hur viktigt det är att KU nu gör en noggrann utredning och klarlägger hur regeringen har hanterat den här allvarliga säkerhetskrisen.
På frågan om uppgifterna förändrar riktlinjerna för KU:s arbete säger Andreas Norlén:
– Nej, det bedömer jag inte, utan KU har inlett en bred granskning som tittar på hela regeringskansliets hantering av frågan.
Den 17 augusti inledde riksdagens konstitutionsutskott sin granskning av it-affären.