Populärteknik

Efter explosionen har Musks kapsel klarat sitt statiska test

Den här gången lyckades Spacex med sitt statiska test av Crew Dragon. Bland annat brände bolaget av de raketer som ska skilja kapseln från Falcon 9 vid en nödsituation.  

Publicerad

Problem med en bränsletank förmodades vara skälet till att kapseln exploderade på testplattan i april. Då tvingades Spacex meddela att prognosen såg dålig ut för en bemannad flygning av Crew Dragon under 2019.

Men nu har bolaget genomfört ett lyckat statiskt test av raketmotorerna vid Spacex Landing Zone 1 på Cape Canaveral Air Force Station i Florida. Det rör sig i själva verket om en serie avfyrningar. Dels av kapselns 16 Draco-raketer, som används för styrning – samt Crew Dragons åtta Superdraco-raketer.

De senare är avsedda för att accelerera iväg kapseln från bärraketen vid en nödsituation efter uppskjutning. Man efterliknade den sekvens som ska användas för att sätta kapseln i en bana för att återinträda och lösa ut fallskärmen.

Nästa steg efter det statiska testet kallas "In-Flight Abort Test". Då ska man se om Superdraco-raketerna faktiskt kan klara av att separera Crew Dragon från toppen av en Falcon 9. Tanken är att separationen ska ske strax efter uppskjutning av bärraketen.

I mars skickade Spacex upp en obemannad kapsel som dockade med ISS, och sedan landade tryggt via fallskärm. Det avslutande testet är ett bemannat uppdrag där Nasa-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley gör ett kort stopp vid den internationella rymdstationen ISS. Sedan ska Crew Dragon kunna tas i tjänst som transportmedel till ISS – och vidare ut i rymden.