Populärteknik

Ebb och Flod störtar på månen

Så tänker sig Nasa att Ebb och Flod slår ner på månen med 20 sekunders intervall. Foto: Nasa
Så tänker sig Nasa att Ebb och Flod slår ner på månen med 20 sekunders intervall. Foto: Nasa

Tvillingsatelliterna Ebb och Flod har bränslebrist och tvingas att störta på månen. Självklart på en måndag.

Publicerad

På måndag den 17 december tvingar Nasa de båda Grailsatelliterna Ebb och Flod att störta kontrollerat på randen av en krater på månen.

Detta hellre än att låta satelliterna störta okontrollerat och då kanske, även om risken endast är 1 på 8 miljoner, ramlar ner på någon av de platser människan tidigare har lämnat avtryck på vår närmaste himlakropp.

De båda satelliterna sköts upp i september 2011 och kom i omloppsbana tre månader senare. De har sedan skapat en detaljerad gravitationskarta över månen.

I dag fredag stängs instrumenten ombord av och de båda satelliterna, stora som tvättmaskiner, och kursen ändras så att de lågtflygande farkosterna kraschlandar på månen på måndag. Nedslagshastigheten uppskattas till lite drygt 6000 km/h.

Vid kraschen förintas Ebb och Flod totalt. Men fortfarande vid detta ögonblick utför de en uppgift i vetenskapens tjänst.

Det stoft som rörs upp vid nedslaget kommer att analyseras av Nasas Lunar Reconnaissance Orbiter för att möjligen svara på frågan om det finns is eller vatten under markytan.

Månforskarna tror dock att de båda farkosterna är för små för att riva upp månytan tillräckligt för att visa vad som gömmer sig en bit ner.

Och den som med hjälp av en kraftig kikare väntar sig att få se en explosion på månens yta blir också besviken. När Ebb och Flod slår i backen är bränsletankarna tömda. De landar med ett intervall på 20 sekunder i kraterranden vid 75,62 grader nordlig latitud och 26,63 grader ostlig longitud.