Innovation

Drönaren som ska rädda liv – med vingar av riskaka

Utrustad med ätbara vingar ska drönaren kunna leverera proviant till nödställda.

Publicerad

Drönare har stor potential och kan vara användbara i flera situationer, till exempel för att transportera förnödenheter till nödställda. Ett problem är dock att drönare inte kan bära allt för mycket last. Nu har ett forskarlag presenterat en ny lösning – vingar av riskakor. 

Forskarna från den tekniska högskolan i Lausanne i Schweiz presenterade konceptet i slutet av oktober på robotik-konferensen Iros i Kyoto i Japan. Enligt deras studie kan drönaren med risvingar öka mängden mat som en drönare kan ta med sig till en nödställd från 30 till 50 procent av drönarens vikt. 

Laserutskurna rishexagoner 

För att tillverka vingarna skärs först hexagoner ut från runda riskakor med hjälp av en laser. Sen limmas bitarna ihop med en gelatinblandning innan de monteras på drönaren. Studiens huvudförfattare Bokeon Kwak berättar varför de valde just riskakor för tidningen Ieee Spectrum.

– Att uppnå tillräckligt bra mekaniska egenskaper med bibehållen låg vikt (med livsmedelsmaterial) var det främsta designkriteriet vid utformningen av den ätbara vingen. Vi kan utöka designkriterierna till att innehålla fler kalorier genom att använda fettbaserat material – till exempel ätbart vax. Fett har högre kalorier per gram än proteiner och kolhydrater, säger han. 

Med ett vingspann på cirka 70 centimeter innehåller riskakorna och gelatinlimmet 300 kilokalorier, ungefär som en normal frukost. Resterande delar av drönaren är dock inte ätbara. För att vingarna inte ska brytas ner av regn och väta kläs de också in i plast och tejp.