Populärteknik

Dröm om ”segling bland stjärnorna” provas

Falcon Heavy-raketen från Space X sköts upp från Kennedy Space Center 25 juni. Foto: AP Photo/John Raoux
Falcon Heavy-raketen från Space X sköts upp från Kennedy Space Center 25 juni. Foto: AP Photo/John Raoux

Idén har funnits sedan åtminstone 1600-talet, nu kan vi till slut få reda på om den fungerar i omloppsbana runt jorden – att driva en rymdfarkost via solsegel.

Publicerad

Projektet heter Lightsail 2, och är i blygsamt format – satelliten är inte större än en brödlimpa, och den ska drivas av ett plastsegel à 32 kvadratmeter.

Men möjligheterna är bokstavligen oändliga. Ett solsegel får energi från fotoner, subatomär energi som i stora mängder konstant strömmar ut från solen, en i praktiken aldrig sinande kraftkälla.

Sonden sköts upp av företaget Space X från Florida i förra veckan, och har sedan dess flutit omkring ihoppackad på drygt 700 kilometers höjd. Initiativtagaren Planetary Society skriver på sin sajt att om alla kontroller går som de ska kan seglet vecklas upp i mitten av denna vecka.

– Det kommer att gå att se från marken, säger Planetary Societys chef Bill Nye till nyhetsbyrån AFP.

I fallet Lightsail 2 ska fotonerna mest användas för att hålla sonden kvar i rätt position i omloppsbana. Men om detta fungerar som tänkt kan det i förlängningen utvecklas större ”segelfartyg” för rymden. I miniformat finns sådan teknik redan i ett exemplar där ute, i form av sonden Ikaros som Japan skickade i väg 2010.

Planetary Society, som grundades av bland andra den legendariske astronomen Carl Sagan 1980, vill veta hur mycket tekniken kan skalas upp.

– På 1600-talet pratade (den tyske astronomen) Johannes Kepler om att segla bland stjärnorna, säger Bill Nye, och hoppas att sådana urgamla drömmar snart ska kunna bli verklighet.