Digitalisering

Digital brevlåda betalar räkningarna

Digitala betaltjänsten Kivra.
Digitala betaltjänsten Kivra.

UPPDATERAD. Den digitala brevlådetjänsten Kivra lanserar en möjlighet att betala räkningar som landar i brevlådan. Räkningen betalas med ett klick, men kontot måste ha täckning två dagar innan förfallodagen.

Publicerad

Kivras brevlådetjänst låter användarna ta emot post från anslutna företag och myndigheter digitalt i stället för i vanliga brev.

Nytt i tjänsten är en möjlighet att betala inkomna räkningar med ett klick. För att det ska fungera behöver användarna ansluta Kivra som mottagare av autogiro. Därigenom kan Kivra hantera betalningen av räkningarna och dra beloppet från användarens konto.

Hanteringen är inte helt omedelbar.

På eftermiddagen två dagar innan förfallodagen kontrollerar Bankgirocentralen om det finns täckning på användarens konto. Först morgonen därpå får Kivra besked om täckning, och om svaret är ja hämtas beloppet från användarens konto till Kivra som betalar mottagaren på eftermiddagen samma dag. Betalningen sker alltså dagen innan förfallodagen, eftersom banken behöver en dag för att hantera betalningen.

Kivra säger sig i dag ha över en halv miljon användare. Företaget siktar på att kunna ansluta sin brevlådetjänst till den statliga tjänsten Mina meddelanden med post från myndigheter.

Ännu är den statliga brevlådetjänsten Min myndighetspost den enda som är ansluten till Mina Meddelanden.

Kivra grundades 2011 av Robert Wahlström och ägs av Karl-Johan Persson, vd Stefan Krook, Wallenbergstiftelserna, grundare, styrelse och personal.

- - - -

Artikeln uppdaterades kl 14.00 efter förtydligande från Kivra om hur och när pengar överförs från användaren till mottagaren. Av en informationstext på Kivras webbsajt framgick det att Kivra förfogade över beloppet i tre dagar vilket dock inte stämmer.