Krönikor

”Det här retar mig till vanvett”

Foto: Roald, Berit
Foto: Roald, Berit
Foto: Pontus Lundahl / TT
Foto: Pontus Lundahl / TT

Det finns två miljöskadliga beteenden som jag retar mig enormt på: att slänga fimpar lite varstans och att låta bilen gå på tomgång. Men har jag rätt?

Publicerad

Det finns två miljöskadliga beteenden som jag retar mig enormt på: att slänga fimpar lite varstans och att låta bilen gå på tomgång. Men har jag rätt?

Båda beteendena är väldigt vanliga. Det värsta exemplet var nog mannen jag såg i mitt kvarter en tidig morgon. Han satt bakom ratten och rökte, rutan var nedvevad lite grann, avgaserna bolmade ur avgasröret och bilen stod stilla.

Fimpar ligger ofta och skräpar både i naturen och i städerna. Konstigt nog verkar många människor inte ha förstått att fimpar också är skräp. De som aldrig skulle slänga ett tuggummipapper låter gärna fimpen ligga på trottoaren.

En gång i hela mitt liv har jag stött på en person som har släckt sin cigarett och sedan stoppat fimpen i fickan. Han jobbade visserligen med tillgång till råvatten till dricksvatten, så han kanske var ovanligt medveten om problematiken.

Men har jag rätt i att reta mig på just de här sakerna? Det kanske finns andra beteenden som är värre?

Organisationen Håll Sverige Rent verkar vara på min sida. De listar fimpen som skräpets värsting och beräknar att en miljard fimpar slängs på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar 108 ton plast.

Cigarettfiltret består nämligen till stor del av cellulosaacetat, en sorts plast, som blir till mikroplast när den hamnar i miljön. Dessutom fastnar farliga ämnen från tobaken i filtret, eftersom de inte ska nå rökarens lungor. Men de är inte precis toppen för naturen heller. Studier visar att lakvatten från fimpar är giftiga för fiskar.

I Sverige är det olagligt att skräpa ner. Men fimpar är undantagna. Utom i Trelleborg. Där kan man från och med i år få böter om man kastar fimpar eller snus på gatan.

Extra stora utsläpp när bilen är kall

Håll Sverige Rent och 7-Eleven genomförde i början av augusti i år en kampanj och delade ut 8 000 gratis fickaskkoppar för att minska problemet med fimpar i naturen. Den rökare som inte fick tag på någon då kan hitta andra varianter under namnen cigarettgömma, bärbar askkopp eller cig buster.

Hur farligt är det att låta bilen stå på tomgång då? Det ger onödiga utsläpp som kan ge hälsobesvär. Det begriper vem som helst. Men exakt hur mycket tomgångskörning bidrar till luftföroreningarna vet man inte, enligt IVL Svenska Miljöinstitutet.

Extra illa är det när bilen är kall. Då blir utsläppen extra stora. Även om bilen har en katalysator så börjar inte den fungera förrän motorn har blivit varm, det vill säga efter två till tre kilometers körning vintertid.

Långa stunder av tomgångskörning är också sämre än korta stunder, enligt en forskare på IVL. Då blir avgaserna sämre eftersom luften i motorn blir mindre ren och den inte kan bränna bränslet med rent syre.

Det är klart att det finns andra beteenden som gör mer skada för miljön. Onödiga bil- och flygresor, till exempel. Och jag borde så klart lägga mer energi på makthavare som inte agerar tillräckligt mot miljöskador på olika sätt. Men visst fog verkar jag ändå ha för att reta mig på just de här beteendena.

Själv röker jag inte. Men jag kör bil. Och försöker undvika tomgångskörning.

Men häromdagen, när jag satt i bilen och tog fram telefonen för att få fram min resrutt, kommenterade min 15-åriga dotter: ”Mamma, borde du inte ha gjort det där innan du startade motorn?” Och jo, det hade hon ju rätt i.