Populärteknik

Det här kreditkortet använder fingeravtryck istället för pin-kod

Natwests kontaktlösa betalkort har en fingeravtrycksläsare i ena hörnet. Foto: Natwest
Natwests kontaktlösa betalkort har en fingeravtrycksläsare i ena hörnet. Foto: Natwest

Den brittiska banken Natwest testar nya betalkort där användaren bekräftar köp med en inbyggd fingeravtrycksläsare.

Publicerad

Kontaktlösa betalkort har i stort sett blivit standard, men du som är van vid att ”blippa” när du betalar vet att en betalning över 200 kronor kräver att du slår in pin-koden. Det vill den brittiska banken Natwest sätta stopp för.

I ett pilotprogram som startar i april ska 200 kunder få testa en ny typ av kontaktlösa betalkort som har en inbyggd fingeravtrycksläsare i ena hörnet, skriver The Guardian. Genom att hålla tummen över läsaren samtidigt som du ”blippar” kortet går det att betala så stora summor som ditt konto tillåter utan att knappa in någon pin-kod.

Tekniken ska fungera med alla betalstationer som har stöd för trådlösa betalningar, och Natwest säger sig ha arbetat ihop med Visa och Mastercard för att säkerställa att verifikationerna fungerar världen över.

Fingeravtrycket krypteras och lagras endast lokalt på kortet, det hamnar därmed inte i bankens egna it-system. För att registrera ett kort krävs dock i nuläget att kunderna besöker ett bankkontor för att registrera sitt fingeravtryck.

Den biometriska tekniken har utvecklats av det nederländska företaget Gemalto som även gjort liknande tester ihop med banker i Italien och Sydafrika.