Opinion

"Det är viktigt att tänka på helheten"

”Ska vi utveckla ett hållbart samhälle måste vi hålla oss innanför systemet Jordens fyra vetenskapliga grundprinciper för ett fortsatt mänskligt liv på denna planet”, skriver Per Ribbing. Foto: AP/Scanpix
Per Ribbing

DEBATT. Det är inte bara koldioxiden det handlar om. Att stirra sig blind på en enda detalj leder oss vilse, anser Per Ribbing i sin replik om klimatet.

I Ny Teknik 39/2010 drar två professorer emeriti slutsatsen att vi inte ska driva några snabba åtgärder för att minska utsläppen av fossil koldioxid. De drar slutsatsen efter att ha läst en studie över endast 13 år och som analyserat satellitdata över temperaturen på en viss nivå av vår atmosfär. Ett synnerligen snävt och begränsat perspektiv av ett otroligt komplext system.

Framgångsrik planering - och politik - för komplexa system kräver en övergripande förståelse för systemets samtliga vitala delar. Ett systemtänkande som innefattar systemets alla grundförutsättningar för att nå framgång krävs. Att enbart se på en parameter i taget är ett säkert recept för förlust, i värsta fall katastrofal förlust. Vill vi agera klokt måste vi sluta se på ett problem i taget och vi måste ta in hela systemet som vi planerar för.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här