Innovation

Deras ”undervattens-wifi” kommunicerar med lasrar

Foto: KAUST / Xavier Pita
Foto: KAUST / Xavier Pita

Forskare har skapat ett slags wifi som fungerar under vattenytan. Den konventionella signalen förmedlas via en boj på ytan och omvandlas till en optisk signal via laserstrålar.

Publicerad

Alla förutsätter i dag att de kan jobba med en stabil uppkoppling mot internet – om man så är på forskningsuppdrag mitt i djungeln. Även de som arbetar på havsbottnen vill kunna kommunicera med datacenter, men att ordna trådlös överföring som ger täckning under vattenytan har visat sig vara komplicerat.

Nu har dock ett forskarteam vid King Abdullah University of Science and Technology utvecklat en fungerande teknik som bygger på lasrar.

Forskarna har skapat något de "Aqua-Fi", en trådlös tvåvägs datakommunikation avsedd för undervattensbruk som utgår från blåa och gröna lasrar. För sin lösning har teamet använt material som finns tillgängligt i handeln, bland annat agerar en Raspberry Pi modem.

20 meters räckvidd

Enheten har kapacitet för att konvertera radiosignalerna, som tas emot av en boj på vattenytan, till en optiska signal bestående av laserstrålar – som skjuts ned till en optisk mottagare under vattnet. Den har en maximal överföringshastighet på 2,11 Mbps med en räckvidd på 20 meter.

Genom att modemet är kompatibelt med 802.11-standarden för trådlös kommunikation, samma som wifi använder sig av, kan systemet enkelt kopplas upp mot nätet. Teamet har redan lyckats genomföra Skype-samtal och lyckats skicka filer till varandra via lasersystemet. Det ska dock sägas att de lyckades steka sin Raspberry Pi som överväldigades av lasrarna. Detta torde dock vara en enkel sak att lösa.

Ett återstående problem är dock de optiska variationer som beror på förändringar i vattnet, exempelvis från strömmar. Bland flera lösningar finns att använda en dubbel laser, där en svagare laser först lägger upp kursen och gör justeringar för den starkare som sedan skickar den tunga datan.