Digitalisering

Deras iot-enheter saknar batterier och elektronik

Forskarna använder mekanisk energi i stället för batterier. Bland deras iot-enheter finns flaskan som använder rörelsen när korken skruvas av för att berätta när den börjar bli tom.

Publicerad

Sakernas internet handlar om uppkopplade enheter som kan sitta i allt från vardagsföremål till maskiner, byggnader eller fordon. De ska vara så energisnåla att batteritiden blir extremt lång – men nu har University of Washington bevisat att internet of things kan fungera strömlöst, utan batterier. Det rapporterar IEEE Spectrum.

Tidigare har ett team vid universitetet skapat iot-enheter där kommunikationen baserades på att de reflekterade wifi-routerns signaler i rummet, och för att skicka ett budskap slog materialet helt enkelt om och slutade att reflektera wifi-signalen.

Men deras lösning krävde en del elektronik, bland annat rf-omkopplare för skiftet mellan reflekterande och icke reflekterande.

I det nya projektet har ett team skapat iot-enheter av plast som varken innehåller batterier eller elektronik, men ändå kan kommunicera med mobiltelefoner eller andra wifi-enheter. Med "printed wi-fi" tar forskarna tillvara energin i mekaniska rörelser och översätter dem till exakta förändringar i hur plasten reflekterar signalen tillbaka till wifi-enheten, vilket utgör den trådlösa kommunikationen.

Under arbetets gång har de exempelvis skapat en tvättmedelsflaska där energin som uppstår när korken skruvas av räcker för att enheten ska kunna skicka data om sitt tillstånd.

Bland de 3d-printade objekten finns även en knapp som beställer mer cornflakes från en e-handelssida, en glidande volymkontroll för musik samt en vattensensor som rapporterar in läckor direkt till mobilen.

För att säkerställa att plasten är nog reflekterande har forskarna 3d-printat med filament av en komposit som innehåller ledande material i form av koppar och grafen. En yta med materialet är kopplad till en fjäder och ett kugghjul som får brytaren att aktivera den ledande kompositen.

För att kommunicera den insamlade datan representeras 0 och 1 av en utebliven kugge respektive en existerande kugge, och signalen tillbaka till wifi-enheten reflekteras på olika sätt beroende på om plastföremålet skickar 0 eller 1.