Populärteknik

Den krossade blomvasen kväver lägenhetsbranden

Foto: Samsung
Foto: Samsung
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Åtta miljoner koreaner har sett filmen med blomvasen som släcker eld. Men Samsungs nya metod för brandbekämpning lanserades faktiskt redan på 1870-talet. 

Publicerad

I Sydkorea utgör många bostäder brandfällor. Bland anat lever personer i den eftersatta allmännyttan farligt – lika så hyresgästerna i så kallade goshiwons, en delad boendeform på små ytor. Förra året omkom sju personer i en sådan fastighet i Seoul. Huset saknade sprinklersystem, och samma problem ledde till att 37 personer dog i en sjukhusbrand söder om huvudstaden.

I hemlandet har Samsung många strängar på sin lyra, och man erbjuder bland annat brand- och livförsäkringar. 2017 genomförde företaget en enkät som visade att 58 procent av hushållen saknade brandsläckare. Jätten gav sitt underbolag Cheil Worldwide i uppdrag att få ut brandsläckningsutrustning i koreanska hem – och lösningen blev en vätskefylld blomvas som man helt enkelt krossar mot elden.

Samsungs Firevase kan verka udda och nyskapande, men den är faktiskt hämtad från det historiska arkivet. För vätskefyllda glasbollar var det nya vapnet inom brandbekämpning på 1870-talet, och de satt monterade på väggarna fram till 1910-talet – då man får förmoda att brandsläckare började bli en vanlig syn.

Reklamfilmen har skickats till 200 000 hushåll

Inledningsvis innehöll de handblåsta kloten saltvatten, men vid sekelskiftet byttes de mot industriellt framställda bollar laddade med färgad koltetraklorid, en dödligt giftig vätska som dock gjorde jobbet.

Den nya versionen från Samsung/Cheil innehåller kaliumkarbonat som effektivt kväver elden, och nu har man börjat skicka ut 200 000 eldvaser till hushåll i Korea. Den visuella släckningsmetoden har ett egenvärde i sig för att rikta uppmärksamhet mot problemet, och taktiken verkar ha lyckats.

Reklamfilmen för Firevase fick åtta miljoner visningar. Det rapporterar Popular Mechanics.