Innovation

Den här platsen på jorden saknar biologiskt liv

Förekomsten av vatten behöver inte alltid betyda att liv kan uppstå. Det är forskarnas slutsats efter att förgäves ha letat efter livstecken på Afrikas mest ogästvänliga plats.

Publicerad

Även jordens kallaste, varmaste samt torraste landområden kan uppvisa någon livsform. Nu har ett team av franska och spanska forskare dock fastslagit att det finns en plats som helt saknar alla former av biologiskt liv. Gruppen har studerat de geotermiska källor som omger vulkanen Dallol i Etiopien, där flera av källorna sprutar ut saltlake och sura vätskor.

Området ligger 60 mil norr om huvudstaden Addis Abeba. Tidigare i år publicerade andra forskare en studie som hävdar att mikroorganismer kan överleva i den mångsidigt fientliga miljön – i en modell som sades vara representativ för de tidiga förhållandena på Mars. Men det negativa ph-värdet och de giftiga gaserna tillsammans med höga temperaturer har visat sig vara för mycket.

– Efter att ha analyserat många fler prover än i det föregående arbetet – med adekvat tillsyn så att vi inte kontaminerar dem, och en välkalibrerad metodologi – har vi verifierat att det inte finns något mikrobiellt liv i de här salta, heta och supersura bassängerna, eller i de intilliggande magnesiumrika saltsjöarna, säger forskningsledaren Purificación López García till Phys Org.

Samtidigt som den omgivande Danakil-öknen med sina saltrika dalgångar kryllar av den primitiva mikroorganismen halophilic archaea – är bassängerna helt tomma. För att testa detta har forskarna använt DNA-sekvensering, försök till bakterieodling samt kemisk analys.

Deras studie har också påvisat att vissa kiselrika mineral under mikroskop kan se nästan identiska ut med cellerna hos mikroorganismer. En intressant slutsats, sett ur perspektivet att utforska nya världar, är att förekomsten av vatten inte nödvändigtvis innebär att liv kan uppstå. Forskarnas arbete är publicerat i Nature Ecology & Evolution.