Krönikor

”Den här kafékedjan väntade inte på ett förbud”

Foto: Henrik Montgomery / TT
Foto: Henrik Montgomery / TT

KRÖNIKA. Take away-kaffet jag köper på vägen till jobbet verkar rätt oskyldigt. Men så fort jag börjar lägga samman alla kaffemuggar och plastlock är det lätt att inse att små saker kan få rätt stor betydelse, skriver Ny Tekniks reporter Ania Obminska.

EU-parlamentet har beslutat att förbjuda en rad engångsartiklar av plast inom unionen, från bestick och tallrikar till sugrör och tops. Förbudet väntas börja gälla 2021. Somliga har frågat sig om det spelar någon roll. Kommer det verkligen att kunna göra någon skillnad?

Den tyske kristdemokraten Karl-Heinz Florenz var ansvarig för förslaget i parlamentet. Han säger att det här är ett bra beslut för planeten. Beslutet skapar också ekonomiska möjligheter, eftersom engångsplasten kan ersättas ”med innovativa alternativ och återanvändningsbara produkter”, menar han.

European Plastics Converters har varit en av förslagets skarpaste kritiker. Organisationen menar att beslutet kommer att få ”en direkt negativ miljöpåverkan”. Det fokuserar inte heller på det viktiga i sammanhanget, enligt organisationen: utbildning och förändrade vanor kring avfall och återvinning. ”Nedskräpningen av miljön kommer att fortsätta – bara med andra produkter och material” är budskapet.

Vem har då rätt? Kanske visar det sig att båda sidor hade viktiga poänger. Samtidigt står det klart att något drastiskt behövde hända i plastfrågan.

Plasten fortsätter att produceras i samma takt

Omkring 8 miljoner ton plast hamnar i haven varje år och det har inte funnits några tecken på att siffran skulle vara på väg att minska. Vi fortsätter att producera enorma mängder plast. Då var EU-parlamentets beslut ett av de mindre kontroversiella de kunde ta, för att ändå sätta ned foten. Det är ett kliv framåt, men mycket mer måste till på alla nivåer om vi ska minska mängden onödig plast och använda den plast vi har mer ansvarsfullt. Inte minst kan det vara en signal till var och en av oss att fundera över våra egna vanor och vilken roll de faktiskt spelar.

I Storbritannien erbjuder flera av de stora kaffekedjorna sina kunder lite billigare kaffe om de tar med sin egen kopp eller termos. Det kan ha bidragit till förändrade vanor hos vissa, men knappast den stora majoriteten. Under en enda dag förbrukas och slängs 500 000 kaffemuggar för engångsbruk där. Majoriteten hamnar på deponier. Bara 0,25 procent återvinns.

Många avvaktar med att göra en förändring ända tills de tvingas till den. Andra väljer att ligga steget före och leda vägen mot hållbar förändring, som den brittiska kafékedjan Boston Tea Party.

Boston Tea Party testade att erbjuda kunder som valde bort engångsmuggen billigare kaffe ett tag, men insåg snart att det inte gjorde någon verklig skillnad. I somras slutade de helt med engångsmuggar. Kunderna fick ta med sig en egen mugg, eller betala deposition för att få med sig en mugg kaffe från fiket. Den kunde de sedan lämna tillbaka i någon av kedjans 21 fik.

Tidigare sålde kafékedjan take away-kaffe för 1 miljon pund om året. När de slutade med engångskoppar minskade försäljningen med 25 procent.

Värt att ta smällen för miljön

Kedjans ägare Sam Roberts visste att hans beslut skulle innebära ett ekonomiskt tapp. Men han visste också att det kunde vara värt att ta den smällen om han kunde bidra till en förändring som var mer hållbar i längden.

Enligt The Times ska kafékedjans beslut ha förhindrat 125 000 engångskoppar från att hamna på deponi.

Sam Roberts förhoppning var att hans idé skulle få fler företag att hänga på och göra en verklig insats för i miljön, i stället för att bara prata om att göra det. De stora kafékedjorna i Storbritannien har ännu inte följt Sam Roberts exempel, men sådana som Sam Roberts kan leda vägen dit.

Vi kan alla påverka utvecklingen genom de val vi gör, för även en stor förändring börjar med ett litet steg. Vi behöver inte vänta på någon annan för att ta det.