Övriga nyheter
De vill inte vara hälften så bra

Inga chefer, rekrytering som kärnverksamhet och jämställdhet som ett grundläggande värde. Netlight bryter mot förväntningarna på ett it-konsultföretag.
På KTH har 130 studenter samlats i en matsal för att höra en lunchföreläsning av Netlights vd Erik Ringertz, vd, och Lina Hagman, partner.
Några dagar före föreläsningen berättar Lina Hagman varför Netlight är huvudsponsor till Jämställdhetsveckan och har stöttat evenemanget från starten:
– Det finns massor av forskning som stöder att ett bolag blir bättre om det blir mer jämställt. Jämställdhet är också viktigt för de kvinnor som redan finns i teknikbranschen, att de ska orka fortsätta vara förebilder, säger hon.
Lina Hagman lyfter ännu ett perspektiv som hon kallar superviktigt:
– Om Stockholm ska kunna vara ett tech- och startupmecka även i framtiden krävs tillgång till skicklig personal. Tittar vi då bara på hälften av befolkningen som rekryteringsbas blir det hälften så bra.
I matsalen inleder Erik Ringertz med att berätta att Netlights satsning på jämställdhet är en följd av de grundläggande värderingar som driver företaget framåt: rättvisa och tillit till individen.
Han beskriver också Netlights projekt Code Pub för tjejer som gillar att programmera, om den interna jämställdhetssatsningen Vostok (efter den första rymdfarkosten med en kvinna ombord) och om engagemanget i it-initiativet Tech EQ.
En av de viktigaste faktorerna för att lyckas öka jämställdheten på ett företag är rätt rekrytering.
– Det är där all management börjar. Det finns inget viktigare än att sitta i ett intervjumöte och verkligen se människan. Vi skulle aldrig outsourca rekryteringen, säger Erik Ringertz.
När Lina Hagman tar ordet förklarar hon varför det inte finns några chefer på Netlight. De anställda får vända sig till den de litar mest på och sedan fatta egna beslut. Arbetsformen kräver mycket engagemang och självförtroende av de anställda, men Lina Hagman tror stenhårt på modellen.
– Gamla hierarkiska organisationsstrukturer är inte framtiden, säger hon.
En student i publiken frågar hur jämställt Netlight faktiskt är. Lina Hagman svarar att kvantitativt satsar de nu på 30 procent kvinnor vilket ju är helt knäppt egentligen, men att de kvantitativt är rätt bra.
– Jämställdhet är en del av vår företagskultur. Den måste komma inifrån – annars är den bara glitter på en bajskorv.