Innovation

De odlade hjärtceller i labb – har opererats in i människa

Yoshiki Sawa leder arbetet vid universitetet i Osaka. Foto: Shizuo Kambayashi
Yoshiki Sawa leder arbetet vid universitetet i Osaka. Foto: Shizuo Kambayashi
Yoshiki Sawa Foto: Shizuo Kambayashi
Yoshiki Sawa Foto: Shizuo Kambayashi

Labbodlade hjärtmuskelceller har första gången transplanterats i en människa. Det är beskedet från ett forskarlag vid Osakas universitet i Japan.

Publicerad

Det är metoden som spås revolutionera medicinteknik. Den har redan lett till ett Nobelpris.

Metoden, som kallas inducerade pluripotenta stamceller (IPS), går ut på att skörda redan specialiserade celler och omprogrammera dem att fungera som stamceller. Därefter kan de utvecklas till i princip vilken celltyp som helst.

Forskarlaget i Osaka tog somatiska blodceller från en vuxen människa och omprogrammerade dem till hjärtmuskelceller. Sedan skapade man 0,1 millimeter tunna ark, i ett nedbrytbart material, med miljontals celler. Arket fästs på hjärtat och tanken är att de nya friska cellerna ska regenerera blodkärl och förbättra hjärtats funktion.

Patienten i fråga har kranskärlssjukdom, som orsakas av åderförkalkning. Transplantationen, som genomfördes i januari, uppges ha varit lyckad och patienten ska nu övervakas under ett år.

Patienten är en av tio personer som ingår i en klinisk prövning där Osaka-forskarna ska testa om metoden är säker och effektiv. För även om IPS spås en lysande framtid så är den behäftad med flera utmaningar. En av de största är risken för att patienten drabbas av tumörer.

Yoshiki Sawa, professor vid universitetets avdelning för hjärtkirurgi, återgav resultatet vid en presskonferens i Osaka.

– Jag hoppas att transplantationen leder till medicinteknik som kan rädda så många människor som möjligt, för jag har sett många liv som inte gått att rädda, sa Sawa, enligt The Japan Times.

Om metoden visar sig framgångsrik kan det bli möjligt att ersätta dagens komplicerade hjärttransplantationer, där patienten dessutom riskerar att dö i väntan på ett nytt organ.

Vad är omprogrammering av en cell?

Omprogrammering av specialiserade celler till stamceller sker via pluripotens-associerade gener. Genom att tillföra ett antal transkriptionsfaktorer kan en cell omprogrammeras till en mer ursprunglig form (den blir så att säga ung igen), med förmåga att specialisera sig på nytt.

Transkriptionsfaktorer är en typ av protein som binder till dna och på så vis kan reglera om en gen är ”av eller på”.

För sin upptäckt av inducerade pluripotenta stamceller (IPS) fick Shinya Yamanaka, tillsammans med John Gurdon, Nobelpriset i medicin 2006. Därför har de ursprungliga och mest flitigt kombinerade transkriptionsfaktorerna för att producera IPS kommit att kallas Yamanaka-faktorer.