Digitalisering

Datorn som smygfotade tjuvarna

Tjuvar bröt sig in på MIT Lab. Bland annat stals en bärbar dator, som programmerats att automatiskt skicka sin gps-position och bilder av sin omvärld. Otur för tjuvarna, som lätt kunde identifieras av MIT Police. Här är videon med datorns egna bilder.

Publicerad

Professor Carlo Rotti på MIT, och chef för Senseable City Lab, passade på att varna tjuvar för att göra inbrott på MIT under sitt framträdande på konsumentelektronikmässan i Las Vegas nyligen. Han var inbjuden som en av gästerna när Ericssons vd Hans Vestberg höll sitt hade sitt tal.

Ericsson har nämligen nyligen inlett ett samarbete med Carlo Ratti och hans Senseable City Lab.

Carlo Rattis forskare har bland annat studerat prylar, som kommunicerar med omvärlden. I det sammanhanget skickade labbet ut 40 bärbara datorer till volontärer världen över, som gått med på att datorerna automatisk tog bilder, som skickades tillbaks till MIT.

Så en dag glömdes en av dessa ”själv-rapporterande” datorer kvar på ett skrivbord på labbet på MIT. Samma natt bröt sig några in och stal bland annat den datorn.

Det tjuvarna inte visste var att datorn kontinuerligt tog bilder av vad som befann sig framför skärmen, och att dessa bilder med gps-position skickades till MIT.

I videon ovan, från konsumentelektronikmässan i Las Vegas, visade därför Carlo Rotti klipp som beskriver stölden och lät åhörarna få se på datorns egna bilder på ”tjuvarna”. En av dem hade till och med en t-shirt på sig med det egna företags logotype och adress. Det materialet överlämnades sedan till MIT Police som sedan tog över ärendet.