Krönikor
Datorerna har överlistat människotestet

KRÖNIKA. Captcha – de krokiga och svårlästa kombinationerna av bokstäver och siffror som vi tvingas fylla i på många nättjänster – är nu skrotfärdiga. Det hävdar i alla fall det amerikanska företaget Vicarious.
Skönt det, kanske du tänker, för de är oftast ganska störande. Men du kanske också undrar varför de är skrotfärdiga.
Vicarious som grundades 2010 och tog in 15 miljoner dollar i riskkapital från välkända Good Ventures och Founders Fund två år senare, arbetar med artificiell intelligens.
Och nu säger sig företaget ha utvecklat algoritmer som knäcker upp till 90 procent av captcha från stora aktörer som Google, Yahoo, Paypal och Captcha.com.
Det är ingen lätt uppgift.
Captcha står för ”Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart” och används för att hindra maskiner från att exempelvis registrera gratis e-postkonton i mängder, delta i opinionsundersökningar på nätet eller för den delen att kommentera på Nyteknik.se.
I Turingtestet som uppfanns av Alan Turing, får maskiner försöka framstå som människor i en text-chatt.
Och captcha är alltså ett slags automatiskt Turingtest.
Att några krokiga bokstäver är det vanligaste av alla captcha i dag beror på att de är mycket lättare för människor att klara än för maskiner. Svårigheterna är tre – att känna igen bokstäver skrivna på ett nästan oändligt antal olika sätt, att skilja bokstäverna åt när de flyter in i varandra, och att använda kontext om det handlar om existerande ord.
Nu är det inte första gången någon säger sig ha knäckt captcha med algoritmer. Luis von Ahn, pionjär på området och grundare av Recaptcha, säger sig ha hört det 50 gånger förut.
Men tidigare har det ofta handlat om att knäcka speciella typer av captcha och normalt räcker det att göra dem lite svårare. Vicarious grundare Scott Phoenix hävdar att det nu handlar om en generell metod, som bygger på bildanalys av ett slag som liknar hjärnans, och dessutom att relativt lite datorkraft används.
Det rör sig alltså inte om massiva datorsystem av typen IBM Watson, som vann över människor i frågesporten Jeopardy 2011, utan om något som lär sig betydligt effektivare.
Enligt Scott Phoenix är algoritmerna inte specifika för nuvarande captcha, utan fungerar även på kommande typer.
Om det stämmer har artificiell intelligens tagit ett väsentligt kliv, dock fortfarande inom ett nischat område. Den normala reaktionen på detta är ”det är ändå bara en beräkning”.
Reaktionen brukar kallas för AI-effekten. Den innebär att alla nya uppgifter som maskiner klarar, och som bara människor klarat tidigare, betraktas som mekaniska i samma ögonblick som maskiner klarar av dem. Men steg för steg går maskinerna framåt. Allt fortare dessutom.
Frågan är också hur vi nu ska stoppa dem från att kommentera på Nyteknik.se.