Populärteknik

Därför arkiveras gamla Stålmannen-filmen på en glasskiva

För att bevara den klassiska Superman-filmen från 1978 för framtida generationer har filmbolaget Warner Bros valt en unik lagringsmetod: en kvadratisk liten glasskiva utvecklad av Microsoft.

Publicerad

I dagsläget arkiverar filmbolaget Warner Bros majoriteten av sina filmer och tv-serier på 35-millimetersfilm, även om originalet har filmats digitalt. Miljontals filmer förvaras på detta sätt i ett kallt valv.

Men filmbolaget har varit på jakt efter nya sätt att bevara sina filmer, så de ska hålla ”i en evighet”. Nu tycks de ha hittat en metod som de tror på. I samarbete med Microsoft har de testat att spara den klassiska Superman-filmen från 1978, med Christopher Reeve i huvudrollen, på en kvadratisk liten skiva i glas.

– Glas har en väldigt, väldigt lång livstid. Tusentals år, har Ant Rowstron, forskare på Microsoft Research, berättat för tidskriften Variety.

Glasskivan, som är 7,5x7,5 centimeter stor och två millimeter tjock, har utvecklats inom ramen för Microsofts Project Silica. Informationen lagras på skivan genom att en laser bränner små geometriska former, voxlar, i glaset.

– Vi kan koda flera bitar i varje voxel, förklarar Ant Rowstron.

Dessutom kan data kodas i många lager. Microsoft har använt 74 lager för att lagra Superman på glaset, men uppger att de har utvecklat tekniken ytterligare så ännu fler lager kan användas i framtida skivor. Totalt rymmer Superman-skivan 75,6 GB data.

För att få tillgång till innehållet på skivan använder man sig av ljus, som fångas upp med upp med en mikroskopliknande läsare.

Samarbetet mellan Warner Bros och Microsoft, som presenteras officiellt på Microsofts Ignite-konferens 2019, ska bara vara ett smakprov på vad som är på gång. Förhoppningen är att inte bara filmer och tv-serier ska bevaras på sådana här glasskivor så de håller i hundratals år. Tekniken kan också underlätta lagring av all slags data som inte behöver sparas på servrar för att vara ständigt tillgänglig.

För att kontrollera att glasskivorna verkligen håller har Microsoft bland annat testat att baka dem i väldigt varma ugnar, koka dem och lägga dem i mikrovågsugnar. De har också testat att repa dem med stålull. Inget av detta ska ha gjort att den lagrade informationen har tagit skada. Men det är möjligt att skada skivan med en hammare, erkänner Ant Rowstron. Förutom det ska den vara väldigt säker.

Se filmen som förklarar tekniken här: