Opinion

Dags för innovation nu, politiker

Sverige behöver satsa på innovation. Men staten prioriterar inte de behov som finns i våra små och medelstora företag. Nu behövs en kraftsamling och en innovationspolitik som går från ord till handling, skriver Björn O Nilsson vd för IVA.

Publicerad

Globalisering, teknikskiften och globala miljöutmaningar innebär både hot och möjligheter för Sveriges framtid. Globaliseringsrådet har pekat på en rad av åtgärdsförslag som vi nu måste omsätta i handlingsplaner. I detta arbete anser jag att insatser för kunskap och innovation - och för att skapa fler tillväxtföretag - är det viktigaste. Enligt vissa bedömningar står innovation för upp till 90 procent av vår tillväxt.

Jag har under mitt första år som vd för IVA träffat ett stort antal innovatörer, företagare, forskare och politiker. Alla vill samma sak - att Sverige ska vara en ledande nation i prioriterade delar av den globala kunskapsekonomin. Detta har analyserats och diskuterats under lång tid i Sverige, men några större insatser har ännu inte gjorts för att förstå samband eller att vidta riktade åtgärder.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här