Populärteknik

Då kan Trumps rymdmilitär bli verklighet

Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta/TT
Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta/TT

Den amerikanska presidenten har flera gånger nämnt idén om en ”Space force” – men vad skulle det innebära egentligen?

Publicerad

I en videoartikel av BBC går Todd Harrison som är chef för Aerospace Security Project, igenom vad den rymdmilitär som Donald Trump ett flertal gånger har pratat om skulle innebära.

Aerospace Security Project är ett forskningsprojekt om luft- och rymdfrågor som drivs av den amerikanska organisationen CSIS som i sin tur forskar om säkerhetsfrågor.

– Donald Trump har nämnt idén om en rymdmilitär flera gånger och vad det handlar om är en pågående diskussion i den amerikanska kongressen om att skapa en separat militärtjänst som fokuserar på rymden, säger Todd Harrison.

Den amerikanska presidenten har uttalat sig om att rymden är en miljö där krigföring sker, precis som på land, i luften eller på havet. Och både Ryssland och Kina har utvecklat tekniker som ger dem möjlighet att slå ut amerikanska militära satelliter.

I intervjun med BBC förtydligar Todd Harrison att krigföring i rymden inte handlar om att soldater skulle strida som om det vore Star Wars, utan att det handlar om obemannade satelliter.

Han berättar att USA har blivit mer och mer beroende av rymden för militära operationer och menar att det är något som landet måste ta allvarligt på. Men även om kongressen skulle ta ett beslut i dag om att skapa en militär gren som fokuserar på rymden, tar det lång tid innan det blir verklighet.

– Det kommer att ta flera år även om beslutet tas snart, förklarar Todd Harrison. Kongressen måste först ta beslutet och sedan när det ska implementeras lär det ta mellan fem och tio år.