Samhälle

Coronaviruset hindrar godsleveranser från Kina

Containerfartyg hålls kvar i Kina på grund av coronaviruset. Foto: Chinatopix/TT/AP

Kinas industri har tappat fart till följd av coronaviruset och svenska bolag som handlar med kinaprodukter påverkas.

Publicerad Uppdaterad

Postnords dotterbolag Direct Link har senaste veckan sett en 90-procentig minskning i flödena av företagspost från landet till följd av coronaviruset, skriver Di Direct Link sköter paketleveranser från bland annat Kina till företag i väst.

– Volymerna som Direct Link tar emot från Kina för leverans till bland annat Sverige och andra länder har minskat med ungefär 60 procent fram till förra veckan jämfört med normalläget, och 90 procent senaste veckan, säger Postnords presskontakt Henrik Ishihara till Di.

Jula, som huvudsakligen handlar med produkter från Kina, säger sig påverkas av situationen, men kan inte uppge i vilken omfattning.

Minskning av vanliga postförsändelser

– Den stora delen är förskjutningar i produktionen i Kina som gör att vi måste se över hur vi gör framöver. Det kommer att bli en stor påverkan, men hur det i slutänden blir ekonomiskt handlar om hur vi hanterar det, säger Julas kommunikationschef Magnus Ljung till Di.

Vanliga postförsändelser från Kina till Sverige har minskat med 30 procent sedan årsskiftet jämfört med för ett år sedan, men enligt Henrik Ishihara är det svårt att jämföra flödena av privatförsändelser och företagspost med varandra.