Digitalisering

CIA-läckan: Mobiljättarna lovar täta säkerhetshål

Foto: Alamy
Foto: Alamy

FBI ska utreda Wikileaks publicering av påstådda CIA-dokument. Teknikjättarna Apple och Samsung lovar att snabbt täta de utpekade säkerhetsbristerna i dokumenten.

Publicerad

Tusentals dokument som visselblåsarsajten Wikileaks hävdar kommer från CIA uppges innehålla information om hur bland annat mobiltelefoner och internetuppkopplade tv-apparater kan hackas och avlyssnas.

Men den amerikanska underrättelseorganisationen har inte informerat tekniktillverkarna, vilket lämnar öppet för vem som helst med onda avsikter att utnyttja säkerhetsbristerna.

I ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån AFP skriver Apple att många av problemen i det läckta materialet redan är åtgärdade i företagets senaste version av mobiloperativsystemet IOS och uppmanar Iphoneanvändare att uppdatera sina telefoner.

Även sydkoreanska Samsung uppger att kundernas säkerhet är högsta prioritet: "Vi känner till uppgifterna och undersöker dem", skriver företaget till AFP.

CIA har ännu inte bekräftat om de läckta dokumenten är äkta. Men FBI har tillsammans med CIA inlett en utredning om Wikileakspubliceringen, uppger CNN med hänvisning till källor.

Utredningen ska bland annat ge svar på om dokumenten har läckts inifrån CIA eller av en extern konsult – och vilken information Wikileaks har tillgång till och ännu inte publicerat.

Enligt uppgifter i Wikileaksdokumenten har fler än 1|000 malwareprogram – till exempel datorvirus – tagits fram av CIA för att hacka såväl Iphone- som Androidtelefoner, Samsung smarttv-apparater och mjukvara från Microsoft.