Innovation
”Buntband” lämnas kvar inne i kroppen
Innovation från Uppsala har för första gången använts vid en lungoperation.
Det liknar ett vanligt buntband och fungerar likadant, med en självlåsande mekanism. När det placerats runt vävnaden och bandet dragits åt är det bara några centimeter långt, och kan lämnas kvar inne i kroppen. Efter läkningen resorberas bandet, det vill säga bryts ned av kroppen.
Bandet testas som alternativ till andra metoder, som att använda kirurgisk tråd eller kirurgisk häftapparat, i samband med operationer för att hålla ihop blodkärl och annan vävnad.
Veterinären Odd Höglund började utveckla innovationen Ligatie för tio år sedan som forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, i Uppsala. Nu driver han vid sidan av det avknoppade företaget Resorbable Devices tillsammans med Niklas Borg, specialiserad på polymerkemi.
Tidigare har försök gjorts vid operationer i buken hos hundar, och studier har publicerats. Nu har Ligatie för första gången använts vid en lungoperation på en gris.
– Standardmetoden på lungor är att använda staplers, som är en slags kirurgiska häftklamrar av metall. Men det går åt väldigt många staplers, och på människor är det vanligt med luftläckage efter operationer, säger Odd Höglund.
Läs mer:
Studien presenteras denna vecka på Kirurgveckan i Jönköping, arrangerad av Svensk förening för innovativ kirurgisk teknologi.
Försöket utfördes vid ett Universitetsdjursjukhus i Brasilien. Två månader efter operationen gjordes en uppföljning där läkningen i grisens lunga bedömdes.
– Först testar man på kadaver, sedan på djur. Det är långt bort innan man går in och testar på människor, säger Odd Höglund.
Ligatie tillverkas av en block co-polymer av glykolsyra och trimetylenkarbonat, samma material som används i en vanlig sutur, det vill säga kirurgiskt tråd. Det innebär att själva materialet är beprövat och godkänt.
För företaget väntar nu fler djurstudier för att säkerställa och visa att Ligatie fungerar.
– Det pågår nya försök i USA och Japan. Det finns ett tydligt intresse för tekniken men vi måste tillföra mer evidens på djur.
När kan företaget börja sälja sin produkt på marknaden?
– De första försäljningarna är gjorda, men när är den kommersiellt tillgänglig på riktigt? Det kan vara nästa år, säger Odd Höglund.