Digitalisering

Bredbandsstriden är över – mobilt bredband blir snabbare

Peter Eriksson, (MP) Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet
Peter Eriksson, (MP) Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Snabbt bredband på landsbygden? Eller modern kommunikation för blåljuspersonal?

Publicerad

Myndighetsstriden är över och nu säljs 700 MHz-bandet till högstbjudande – samtidigt som alla får en del av kakan.

Regeringen har fram tills nu dragit i bromsen för det framtida mobila bredbandsnätet. Men i dag beslutade man att frekvensutrymme på det åtråvärda så kallade 700 MHz-bandet kommer att auktioneras ut.

– Jag tycker att det känns väldigt bra. Vi har kunnat ta beslut om att Post- och telestyrelsen från och med november kan genomföra auktioner så snabbt de har tid och möjlighet, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) till TT.

Läs mer:

Markbunden digital-tv har i många år distribuerats via 700 MHz-bandet, men får nu maka på sig. Utrymmet säljs till förmån för mobilt bredband och telefoni. En mindre del går till blåljusmyndigheter – som Polisen, Försvarsmakten och Säkerhetspolisen – som vill använda bandet för sin kommunikation.

– Jag uppfattar att de är nöjda, säger Peter Eriksson.

– Vi avsätter den här delen av 700 MHz-bandet för att säkerställa att det finns kapacitet för blåljusmyndigheternas behov.

Läs mer:

PTS ville utnyttja hela bandet medan blåljusmyndigheterna har menat att detta innebär samhällsrisker, vilket ledde till att Peter Eriksson i slutet på 2016 fick stryka på foten och avbryta den då planerade auktionen.

Digitaliseringsministern är nöjd med att man nu kommit överens och säger att beslutet i dag är en del i att utveckla nästa generations mobila bredbandsnät, särskilt på landsbygden.

– Att vi får ut det här innebär att de första hörnstenarna vad gäller uppbyggnaden av 5g blir möjliga. Därför är det i hela Sverigeperspektivet och för framtiden ett väldigt bra beslut.