Övriga nyheter

Bränslecellen blir bästa julklappen

I mars i år kapade Hans-Olof Nilsson utanför Göteborg kabeln till elnätet. Nu installerar han en bränslecell i källaren som ska gå på egenproducerad vätgas.

Publicerad
Hur går det med bränslecellen?

– Bra, jag fick den i slutet av oktober och håller på med inkoppling av el, kylning, ventilation och kommunikation. Men jag väntar med att trycka på startknappen tills ledningarna från vätgastankarna är klara och certifierade.

När räknar du med att tillverka den första vätgasen?

– Någon gång i november-december. Det blir riktigt spännande. Bättre än julafton.

Så du räknar med att klara första vintern i ödrift, det vill säga utan att vara kopplad till elnätet?

– Ja, men för att köra elektrolysören som tillverkar vätgasen kommer jag att behöva hämta el från grannfastigheten. Nästa sommar, när systemet är inkört, ska jag lagra energiöverskottet från solcellerna som vätgas så att jag blir helt självförsörjande på el.

Var lagrar du vätgasen?

– Jag har nio kolfibertankar på totalt 1,8 kubikmeter som delvis är ingrävda i en slänt. När jag trimmat in systemet och vet hur mycket vätgas som går åt kommer jag att skaffa större tankar.

Hur löser du säkerhetsfrågorna?

– SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, i Borås har gjort en riskanalys inomhus. Det sitter vätgasdetektorer på bränslecellen, elektrolysören och i taket i källaren. Om det skulle bli minsta smygläcka stängs allt av och en forcerad ventilation drar i gång.

Så du kommer att sova gott?

– Ja, jag är inte rädd. Om folk läst på ordentligt om Hindenburgolyckan hade de vetat att det var duken och dieseloljan som brann och inte vätgasen. Den stack upp i skyn.

Känner du till några andra off-grid-hus som tillverkar egen vätgas?

– Inte i Europa, däremot har jag hittat några hus i USA och i Australien som fungerar på liknande sätt.

Ny Teknik skrev om ditt hus i juni i år och du var också en av vinnarna i vår tävling ”Sveriges smartaste hem”. Har du fått några reaktioner?

– Om! Jag har haft mer än 300 personer på besök, även från Norge och Tyskland. Det är fastighetsägare, energirådgivare, teknikintresserade, arkitekter, konsulter, forskare och studenter från olika universitet vindkraftsägare. Till och med energiministern Ibrahim Baylan var här i början av november.