Övriga nyheter
Bränslecellen blir bästa julklappen
I mars i år kapade Hans-Olof Nilsson utanför Göteborg kabeln till elnätet. Nu installerar han en bränslecell i källaren som ska gå på egenproducerad vätgas.
– Bra, jag fick den i slutet av oktober och håller på med inkoppling av el, kylning, ventilation och kommunikation. Men jag väntar med att trycka på startknappen tills ledningarna från vätgastankarna är klara och certifierade.
– Någon gång i november-december. Det blir riktigt spännande. Bättre än julafton.
– Ja, men för att köra elektrolysören som tillverkar vätgasen kommer jag att behöva hämta el från grannfastigheten. Nästa sommar, när systemet är inkört, ska jag lagra energiöverskottet från solcellerna som vätgas så att jag blir helt självförsörjande på el.
– Jag har nio kolfibertankar på totalt 1,8 kubikmeter som delvis är ingrävda i en slänt. När jag trimmat in systemet och vet hur mycket vätgas som går åt kommer jag att skaffa större tankar.
– SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, i Borås har gjort en riskanalys inomhus. Det sitter vätgasdetektorer på bränslecellen, elektrolysören och i taket i källaren. Om det skulle bli minsta smygläcka stängs allt av och en forcerad ventilation drar i gång.
– Ja, jag är inte rädd. Om folk läst på ordentligt om Hindenburgolyckan hade de vetat att det var duken och dieseloljan som brann och inte vätgasen. Den stack upp i skyn.
– Inte i Europa, däremot har jag hittat några hus i USA och i Australien som fungerar på liknande sätt.
– Om! Jag har haft mer än 300 personer på besök, även från Norge och Tyskland. Det är fastighetsägare, energirådgivare, teknikintresserade, arkitekter, konsulter, forskare och studenter från olika universitet vindkraftsägare. Till och med energiministern Ibrahim Baylan var här i början av november.