Digitalisering

Brandvägg blockerar tv på nätet

När Sveriges Television börjar sända hela tv-sändningar över internet blir alla Sverige datorer licenspliktiga tv-monitorer. Men en brandvägg kan lösa problemet.

Publicerad

Kravet på tv-licenser för datorer kommer inte att bli något problem för hushåll som redan betalar licensavgiften.

Men för företag kan de bli en kännbar kostnad. Radiotjänst i Kiruna kräver en betald tv-licens för var tionde dator.

Tv-avgiften är drygt 2 000 kronor per år. Det innebär att ett företag med 100 anställda och 100 datorer skulle tvingas betala drygt 20 000 kronor per år.

Men enligt information på Radiotjänst hemsida finns det en möjlighet för företag att blockera datorer så att de inte kan ta emot tv-sändningar. Därmed skulle företagen slippa betala tv-avgift.

Snabbt ute med en lösning är Göteborgsföretaget Halon Security som säljer brandväggar.

Halon Security skriver i ett pressmeddelande på tisdagen att man inom kort kommer att komplettera sina brandväggar med en rapporteringsfunktion som gör att företagen slipper licensavgiften till Radiotjänst.

De företag som redan har en brandvägg från Halon Security kommer att få uppdateringen under andra kvartalet och den som köper ny brandvägg får rapporteringstjänsten inbyggd från början.

- Våra kunder behöver inte blockera alla tv-sändningar, utan bara de licensbelagda kanalerna, säger företagets vd Peter Falck i ett uttalande.

Företagen och tv-avgiften

Den dag ett schemalagt programutbud i form av en hel tv kanal t ex SVT1 eller kanal 5, läggs ut på Internet kan en pc med Internetuppkoppling komma att betraktas som en tv-mottagare och därmed vara förenat med tv-avgift.

Enligt lag (1989:41) om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst 5§ finns en möjlighet för företag att blockera tv-mottagare så att de inte kan ta emot tv-sändningar.

Därigenom undantas företaget från att betala tv-avgift. Möjlighet till plombering/blockering finns även den dag då det är möjligt att på en pc med Internetuppkoppling ta del av hela tv-kanaler.

Ett företag som har blockerat pc med Internetuppkoppling från möjligheten att ta del av hela tv-kanaler undantas alltså från att betala tv-avgift. Denna möjlighet gäller dock endast företag och inte privatpersoner.

Källa: Radiotjänst