Innovation

Blockerad gen kan vara orsak till sterilitet hos män

Foto: Science Photo Library
Foto: Science Photo Library

Med hjälp av Crispr-teknik har forskare identifierat en viktig gen hos zebrafiskar som behövs vid fortplantning. Samma gen finns hos människan.

Publicerad

Vad har zebrafiskar och människor gemensamt? Båda innehar en gen kallad HSF5 som är viktig för att bilda dugliga spermier. Forskare vid Örebro universitet har med hjälp av Crispr/Cas9 slagit ut genen hos zebrafisken och fått resultat i form av spermier som inte producerats på rätt sätt. Spermierna fick för stora huvuden och för korta svansar så de inte kunde simma ordentligt.

Nu återstår att ta reda på om detsamma gäller för oss.

– Samma gen finns hos människor och det är mycket möjligt att den påverkar människor på samma sätt. Om genen är förändrad hos män kan det leda till att de inte kan få barn, säger Per-Erik Olsson, professor i biologi vid Örebro universitet till Forskning.se.

Men det verkar inte som att forskningen har någon större effekt hos kvinnor, då resultatet inte visade någon skillnad när genen var blockerad hos zebrafiskhonorna.

Forkarna har kommit fram till att proteinet som skapas ur HSF5-genen är viktigt för spermiers utveckling, men att de behöver ta reda på vad som bestämmer hur mycket protein som produceras.