Populärteknik

Bekräftar: Då vill Spacex landa på månen

Foto: Spacex
Foto: Spacex

Enligt vd:n Gwynne Shotwell ska Spacex nya rymdskepp leverera gods till månen senast 2022. Elon Musk siktar på att testflyga Starship redan nästa år.

Publicerad Uppdaterad

Entreprenören grundade sitt rymdbolag 2002, och två årtionden senare ska Elon Musks nya rymdskepp Starship stå på månen. För hans plan är att farkosten kommer landa där innan 2022. Det bekräftade Spacex vd Gwynne Shotwell under International Astronautical Congress i Washington D.C.

– Ambitionen är att få upp Starship i omloppsbana inom ett år. Vi vill definitivt landa farkosten på månen innan 2022, sade Gwynne Shotwell till Tech Crunch.

Det handlar dock inte om en bemannad expedition, utan Starship ska släppa av gods som kommer att underlätta livet för de Nasa-astronauter som ska landa där 2024, förhoppningsvis med hjälp av samma farkost. Spacex har redan skrivit kontrakt med Intuitive Machines och Ispace, två bolag som i sin tur har avtal med Nasa om godsleveranser till månen.

Under konferensen i Washington underströk Shotwell flera gånger att tidsplanen är en ambition. Musk är känd för att vara en ambitiös tidsoptimist, men hans inställning försvaras av vd:n.

Elon sätter upp de här djärva målen och folk säger, ’ni kommer inte att klara det. Ni kommer aldrig att få upp den i omloppsbana, ni kommer aldrig att få Dragon till stationen, ni kommer aldrig att få ner Dragon, ni kommer aldrig att landa en raket’. Så ärligt talat – jag älskar när folk säger att vi inte kan göra det, för det motiverar mina 6 500 fantastiska medarbetare att genomföra den där saken, säger Shotwell.

Exempelvis har Musk fått upp den första omgången av satelliter för internettjänsten Starlink – och under hösten bekräftade Nasa-chefen Jim Bridenstine att Space X redan nästa år kommer kunna transportera astronauter till rymdstationen ISS.

Sedan väntar månen – i alla fall om man får tro Musk. Avtalen specificerar att uppskjutningarna ska ske med Spacex Falcon 9-raketer, men de kommer ersättas av Starship och bolagets Super Heavy launch system.

Spacex har hunnit med två tester av sin Starship Hopper utan förtöjning, och nu är de två Starship-prototyperna Mk.1 och Mk.2 under utveckling vid Spacex uppskjutningsplatser i Texas och Florida. Sin vana trogen har Musk redan sagt att man siktar på att genomföra de första höghöjdsflygningarna någon gång nästa år. Efter det inleds bygget av prototyper för uppskjutning till låg omloppsbana, följt av bemannade tester.