Populärteknik

Batteristrul och buggar – här är Ios 16-problemen

Sämre batteritid, skakig kamera och buggar – uppdateringen till pinfärska Ios 16 skapar problem för många Iphoneanvändare. Men det finns åtgärder som kan hjälpa.

Publicerad

Vad är det som har hänt? 

För drygt en vecka sedan släpptes Ios 16, den senaste versionen av Apples mobila operativsystem. Kort därefter började Iphoneägare världen uppleva diverse besvär med sina telefoner.

Bland annat har batteritiden försämrats markant på äldre Iphonemodeller som tidigare kördes med Ios 15. Det har också kommit rapporter om buggar som att mobilen kan låsa sig efter dataöverföring, och att det gång på gång dyker upp en dialogruta att godkänna varje man gång kopierar och klistrar in något i en app.

Ett annat problem av en mer underlig karaktär är att Iphone 14- och Iphone 14 Pro-telefoner har kunnat börja vibrera häftigt när användarna har startat tredjepartsappar som Tiktok, Snap eller Instagram.

Vad beror Ios 16-problemen på? 

Buggar dyker upp varje gång större Ios-uppdateringar släpps. Men den här hösten verkar problemen drabba fler än tididigare. Exakt vad det beror på är oklart. Men strulet med försämrad batteritid på äldre Iphones kan ha att göra med Spotlight och Bilder-appen.

Spotlight är en inbyggd funktion som hjälper dig att snabbt hitta appar, bilder, kontakter, mejl och annat på din Iphone när du söker på ett namn, ord eller en fras. Funktionen har uppdaterats i Ios 16. För att de nya finesserna fungera verkar det som att vissa Iphone-ägare har hamnat i ett läge där telefonen måste gå igenom och indexera allt innehåll som finns på enheten.

Det här arbetet, som sker i bakgrunden, kan ibland ta dagar och drar mycket på batteriet om telefonen inte är ansluten till en strömkälla under hela processen.

Även splitternya Iphone 14 Pro har drabbats av Ios 16-problem. Foto: Press
Även splitternya Iphone 14 Pro har drabbats av Ios 16-problem. Foto: Press

Det samma verkar gälla Appleappen Bilder, som i Ios 16 har fått en ny funktion för att rensa bort dubblettbilder från fotogalleriet. Även här krävs en tidskrävande och energikostsam indexering av materialet på telefonen. 

Dessutom har Apple varnat för att användningen av vibrationsmotorn för haptiskt feedback i Ios 16, som får telefonen att vibrera lite när du skriver på den, kan försämra batteritiden på äldre modeller. 

Vad kan man göra åt problemen?

Bakom kulisserna hos Apple arbetar man just nu febrilt med en uppdatering av Ios 16, som ska släppas i nästa vecka. Den uppdateringen ska åtgärda en drös av trasslet som nämns i texten, som de störande dialogrutorna i urklippshanteraren.

När det gäller batteritiden, testa att sätta i laddsladden över natten på din telefon. Då dräneras inte batteriet när bilder, e-post och annat innehåll indexeras. 

Foto: Apple
Foto: Apple

Det går också att stänga av Spotlight-funktionen, så innehåll från vissa appar inte indexeras (och visas upp när du söker). Det är inte säkert att det hjälper mot batteridränaget, men det kan vara värt att testa.

Så här gör du:

  • Öppna inställningar på din Iphone.
  • Skrolla ner till Siri och sökning.
  • Rulla ner till ”Innehåll från Apple” och stäng av ”Visa i Spotlight”.
  • Skrolla längst ner på sidan och välj en app du vill ta bort från sökning. Klicka på ikonen.
  • Välj ”Vid sökning” och stäng av ”Visa app i sök”, och ”Visa innehåll i sök”.