Övriga nyheter

Bankens garanti: Vi fyller tanken med solel

Carolina Johansson på solcellstaket i Kista där mycket el skapas – som sedan används för att tanka elbilar … Foto: Lars Anders Karlberg
Carolina Johansson på solcellstaket i Kista där mycket el skapas – som sedan används för att tanka elbilar … Foto: Lars Anders Karlberg
… här i Sollentuna några mil bort. Foto: Solelia
… här i Sollentuna några mil bort. Foto: Solelia

Entreprenörsbolaget Solelia har väckt internationell uppmärksamhet med solcellsladdare för elbilar. Men det är egentligen Solbanken, som tillåter laddning med solel i vilket uttag som helst, som är affärsmodellen.

Publicerad

Ny Teknik åkte ut med Solelias vd Carolina Johansson till en av Brostadens fastigheter i Kista, fylld med solceller på taket, för att få en förklaring hur Solbanken fungerar.

– Vi hade idén redan från början när vi lanserade våra solcellsladdare 2012 och fick fastighetsbolaget Brostaden och Uppsala kommun att sätta upp de första publika solcellsdrivna elbilsladdarna.

– Nu finns den, och det innebär att man kan ladda elbilen vid en laddstolpe eller laddbox ansluten till Solbanken och få garanti för att det produceras lika mycket solcellsel som du tankar i elbilen, säger hon.

Solbanken är ett mät- och informationssystem som gör det möjligt att förmedla ursprungsmärkt el från mikroproducenter med solceller på taket på en fastighet till elbilsladdare på helt andra ställen.

Taket på Brostadens fastighet i Kista är täckt med cirka 250 kvadratmeter vinklade solcellspaneler som har en samlad effekt på 30 kW och en beräknad årlig elproduktion på 25 000 kWh. Den el som Brostaden producerar ursprungsmärks och används av bilföretaget Mitsubishi på sina laddstolpar vid anläggningen i Sollentuna några mil bort.

– Vi kopplar ihop ”våra” mikroproducenters solel med Svenska Kraftnät och får ursprungsgarantier och elcertifikat för hela produktionen. Det som inte våra mikroproducenter använder för egen del har ett värde. Antingen kan överskottselen säljas till ett elhandelsbolag eller så kan ursprungsgarantierna säljas till oss, säger Carolina Johansson.

På så sätt garanterar Solelia att laddstolpar och laddboxar som är uppkopplade till Solbanken går på hundra procent solel.

Solelia grundades av Per Wickman och Daniel Wahlberg 2011 på idén om solcellsdrivna elbilsladdare för kommuner, fastighetsbolag och industrier. Per Wickman har en högskoleexamen från KTH, där han också arbetat som forskningsingenjör. Daniel Wahlberg är civilingenjör i informationsteknologi från Uppsala universitet.

De fick från starten med sig Daniel Wahlbergs studiekamrat från Uppsala, Carolina Johansson, också hon civilingenjör i informationsteknologi.

Den första egna konstruktionen köptes av fastighetsbolaget Brostaden och visades upp på en fastighetsmässa på Waterfront i Stockholm 2011. Den andra kunden var Uppsala kommun. Sedan har det rullat på med hittills 14 installationer av solcellsladdaren.

– Vi har hittills i stort sett varit helt kundfinansierade, men är nu beredda att ta in kapital utifrån från nya delägare för att kunna expandera ut i Europa, framför allt är Tyskland med mycket solelsproduktion intressant, säger Carolina Johansson.

Företaget vill ta in cirka 2,5 miljoner kronor och nya delägare.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!