Digitalisering

Avgörande för svenska 5g-nätet: Förbudet mot Huawei står fast

Efter rättegången i april har nu Förvaltningrätten i Stockholm avgjort frågan om Huaweis vara eller icke vara i det svenska 5g-nätet. Beslutet blir att Huawei hålls borta, med hänvisning till Sveriges säkerhet.

Publicerad

Artikeln är uppdaterad

Avgörandet som många i telekombranschen hållit andan inför har kommit. Förvaltningsrätten argumenterar för linjen att hålla Huawei borta.

”Förvaltningsrätten bedömer att radioanvändning kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet om produkter från Huawei används i centrala funktioner i 5g-näten. Även beroenden i centrala funktioner av personal eller funktioner i utlandet kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet”, skriver rätten i sitt avgörande.

– Sveriges säkerhet är ett väldigt tungt vägande skäl, säger rättens ordförande Ulrika Melin till TT efter beslutet.

PTS: Välkomnar avgörandet – Huawei: Finns inga bevis

Hos Post- och telestyrelsen är man nöjda med domen.

– PTS välkomnar förvaltningsrättens avgörande. Beslutet innebär att PTS beslut om tillståndsvillkor gäller, och tillståndshavarna ska hålla sig till de tillståndsvillkoren när de bygger telenät, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS, till TT.

Huawei har hela tiden hävdat sin oskuld – det finns ingen koppling till den kinesiska staten.

– Det finns inga konkreta bevis från myndigheten, allt baseras på antaganden, säger Kenneth Fredriksen, Huaweis Norden-vd, till TT.

Beskedet från Förvaltningsrätten betyder i praktiken att Huawei blir utestängt från den svenska marknaden.

– Vi är förstås besvikna. Vi ska värdera vad vi nu ska göra vidare, säger Kenneth Fredriksen.

”Kan inte chansa med Sveriges säkerhet”

Beslutet kommer efter en tre dagar lång rättegång i slutet av april. Där gjorde Huawei allt för att övertyga rätten om att bolagets teknik inte kommer att användas för att spionera på svenska intressen. Motparten var Post- och telestyrelsen, den myndighet som ansvarade för 5g-auktionen och beslutade att Huaweis teknik inte får användas där.

Efter ett samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen kom PTS fram till att bannlysa den kinesiska telekomjätten.

– Det är inte förenligt med lagstiftningen att chansa eller kompromissa med Sveriges säkerhet. Det är ett undantagslöst krav som PTS inte kan bortse från med hänvisning exempelvis till kostnaden för operatörerna, sade Per Andersson, verksjurist på PTS, i rättssalen.

Förvaltningsrätten kritiserar PTS

Förvaltningsrätten i Stockholm klandrar PTS för att inte ha kommunicerat beslutet med Huawei, men går annars helt på myndighetens linje.

– Sveriges säkerhet är ett tungt vägande skäl och förvaltningsrätten har beaktat att det endast är Säkerhets­polisen och Försvarsmakten som tillsammans har en helhetsbild när det gäller säker­hetsläget och hotbilden mot Sverige, säger rättens ordförande Ulrika Melin i ett pressmeddelande.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas.

Ericsson: Beslutet kan få negativa konsekvenser

Beskedet att Huawei portas från Sverige är dåliga nyheter för svenska bolags ”ekonomiska intressen”, meddelar telekomjätten Ericsson.

Kinas myndigheter har varit tydliga. Om Huawei stoppas i Sverige kommer det att få konsekvenser, oklart vilka. Ny Teknik skrev i maj om en publicering i den regimtrogna kinesiska tidningen Global Times att Ericsson och Sverige hade getts en ”sista chans” att ompröva sin Kina-hållning.

Ericsson, som har mycket av sin försäljning på den stora kinesiska marknaden, har redan flaggat för att bolaget kan komma att tappa marknadsandelar i Kina, som en effekt av den känsliga svenska tillståndsfrågan.

”PTS:s beslut, som fastställdes av förvaltningsrätten i dag, kan få negativ påverkan på Sveriges och svenska bolags, inklusive Ericssons, ekonomiska intressen" skriver Ericsson kommunikationsavdelning i ett mejl till TT efter förvaltningsrättens beslut.

Den svenska telekomjätten är också av princip emot beslutet:

”Ericsson har från första början varit kritiskt mot PTS:s beslut att förbjuda vissa konkurrenter i Sverige. Ericsson tror på öppen handel mellan länder och uppmanar inte till restriktioner för våra konkurrenter”, skriver bolaget.

Kinakännare: Ingen anledning för Kina att straffa Ericsson

Kina varken vill eller behöver straffa Ericsson genom att i sin tur stänga ute Ericsson från den kinesiska marknaden, anser Jerker Hellström på analysföretaget Swedish Center for China Studies..

– Det finns inget som tyder på att Ericsson tycker att det här är önskvärt, säger Jerker Hellström.

Den kinesiska staten kontrollerar telekommarknaden och Ericsson verkar bara på en mindre del. I praktiken är Ericsson redan utestängt från resten, enligt Jerker Hellström.

Kina behöver inte heller frukta att Ericsson utgör något säkerhetspolitiskt problem på samma sätt som svenska Post- och telestyrelsen bedömt att Huawei utgör för Sverige.

– Nej, kommunistpartiet kontrollerar alla kontrakt som ges till utländska företag. Om någon teknisk upphandling skulle vara känslig så blir det helt enkelt bara nej tack, säger Jerker Hellström.

Bakgrund: Tvisten mellan Huawei och PTS

Den 20 oktober 2020 meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att operatörer som ska delta i den svenska 5g-utbyggnaden inte får använda utrustning från kinesiska Huawei och ZTE.

”Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från Huawei och ZTE”, skrev myndigheten i sitt pressmeddelande om beslutet.

Befintlig utrustning från Huawei och ZTE ska också, enligt PTS, tas bort.

Beslutet kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo, inför 5g-auktionen. Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag måste rapportera till kinesiska myndigheter.

Huawei nekar till att medverka till spionage och har överklagat beslutet från PTS, till Förvaltningsrätten i Stockholm. Det är alltså detta avgörande som kom idag.