Hållbar industri

Automatisk mätning direkt på produktionsbandet

På vänster sida den CAD-modell som beskriver nominell form på detaljen samt de fördefinierade kontrollpunkterna. Till höger mätresultatet, där kontrollpunkterna är kodade grönt, gult eller rött beroende på om måttet är inom en inre tolerans, en yttre tolerans eller utanför tolerans.
Sivpro är resultatet av 15 års forskning under ledning av Mikael Sjödahl. Hela systemet är utvecklat vid Luleå tekniska universitet, och kärnalgoritmerna har tagits fram på avdelningen för matematiska vetenskaper.

Ett nytt mätkoncept kontrollerar automatiskt formen på produkter direkt under tillverkningsprocessen. Systemet kallas Sivpro, och ska nu långtidstestas hos fem industriföretag runt om i Sverige.

Publicerad

Sivpro (Shape Inspection by Vision in Production) har utvecklats under ledning av Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet. Konkret handlar det om att montera synkroniserade kameror i en ”mätbur” ovanför transportbandet, vilka samtidigt fotograferar produkten eller komponenten ur olika vinklar. Mjukvaran räknar på någon sekund fram efterfrågade och förspecificerade geometriska mått från kamerabilderna baserade på den CAD-modell som definierar den nominella formen av de uppmätta objekten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här