Samhälle

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 pausas i Sverige

Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt i Sverige. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt i Sverige. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Astra Zenecas coronavaccin stoppas tillfälligt i Sverige, enligt beslut från Folkhälsomyndigheten. Vaccinsamordnare Richard Bergström hoppas att stoppet blir kortvarigt.

Publicerad

Beskedet kommer efter rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos individer som fått vaccinet. Något som har fått flera EU-länder att trycka på pausknappen.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA granskar de misstänkta biverkningarna och det är i väntan på att utredningen är klar som Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett stopp.

"Beslutet är en försiktighetsåtgärd", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Till P1 Morgon säger vaccinsamordnare Richard Bergström att han hoppas att stoppet blir kortvarigt.

– Nu inväntar man det slutgiltiga beskedet från europeiska läkemedelsmyndigheten, jag tror redan på torsdag har man sammanträde i säkerhetskommittén.

"Sverige inte sena"

Bergström får i radio frågan om Sverige har varit sena med att agera.

– De flesta länder har bestämt sig de senaste 24 timmarna, så jag tycker inte att Sverige är sena.

På frågan om vad de som redan fått Astra Zenecas vaccin ska tänka svarar Bergström:

– Prata med din läkare om du är orolig och var vaksam på symtom som blåmärken, då kan man höra av sig till sin läkare. Det finns information på 1177 om biverkningarna av vacciner.

Bergström tror inte att det lagda vaccinmålet i Sverige påverkas av att Astra Zenecas vaccin nu pausas.

God kunskap om vaccinet

Till TT säger Astra Zeneca följande angående att vaccineringen nu pausas:

– Vi noterar det här beslutet. Vi har respekt för att varje enskilt lands expertmyndighet måste göra sina egna bedömningar som är baserade på lokala förutsättningar, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef för Astra Zeneca i Norden.

FHM skriver mer ingående i pressmeddelandet:

"De misstänkta biverkningarna har innefattat blodpropp (tromboser), i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. I Sverige har inget sådant fall hittills rapporterats in."

Läkemedelsverket utreder de misstänkta fallen.

Vidare skriver FHM att vaccinet ger ett gott skydd mot covid-19 och att det totala antalet vaccindoser som givits uppgår till 17 miljoner.

"Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination", säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.