Digitalisering

Assange: Facebook en skrämmande spionmaskin

- Facebook är den mest skrämmande spionmaskin som någonsin uppfunnits. Det säger Wikileaksgrundaren Julian Assange i en intervju.

Publicerad

Amerikansk underrättelsetjänst har egen tillgång till den sociala nätjänsten Facebooks databas, som innehåller gigantiska mängder med personinformation,  via ett speciellt gränssnitt.
Det hävdar Julian Assange i en intervju i London med nyhetskanalen Russia Today, som publiceras i dag måndag.

- Här har vi världens mest omfattande databas om människor, deras relationer, deras namn, deras adresser, deras vistelseorter, deras kommunikation med varandra och deras släktingar, allt lagrat i USA, allt är möjligt att accessa för amerikansk underrättelsetjänst, säger Julian Assange.
Men det stannar inte vid Facebook.  Även ansvariga för de USA-baserade söktjänsterna Google och Yahoo har  lämnat ingångar i datasystemen som är öppna för amerikanska säkerhetsintressen, hävdar  Assange.

- Det handlar inte om att dessa (red anm: internettjänsterna) måste lyda domstolsbeslut. De har gränssnitt som de utvecklat i syfte att användas för den amerikanska underrättelsetjänsten, säger Assange.


Han förklarar att han inte menar att underrättelsetjänsten regelrätt styr de väldiga internetbolagen.


Däremot kostar det mycket pengar för företagen att lämna ut information om enskilda personer, och de har därför, enligt Assange, automatiserat överlämningsprocessen med hjälp av gränssnitt.