Populärteknik

Area 51 officiellt bekräftad

I den nu släppta rapporten om Area 51 finns detaljer om hur övervakningsplanet U-2 spionflög över Sovjetunionen. Foto: Google Earth och CIA
I den nu släppta rapporten om Area 51 finns detaljer om hur övervakningsplanet U-2 spionflög över Sovjetunionen. Foto: Google Earth och CIA

En tidigare hemligstämplad rapport om den amerikanska miliärbasen Area 51 har nu släppts av CIA.

Publicerad

Frågan om existensen av flygbasen Area 51 har tidigare inte ens kommenterats av myndigheter i USA. Trots att den är väl synlig i exempelvis satellitbilder från Google Earth. Under senare år har emellertid vissa dokument släppts fria som delvis beskriver den hemliga militärbasen i Nevada.

Men nu har en tidigare hemlig rapport publicerats som verkligen bekräftar att basen finns och avslöjar detaljer om verksamheten.

Hemlighetsmakeriet har fött otaliga konspirationsteorier om basen. En av de populäraste är att Area 51 döljer såväl beslagtagna ufon som kvarlevor av utomjordingar.

Och "ufo" nämns faktiskt i den offentliggjorda  400-sidiga rapporten "The Central Intelligence Agency and Overhead Reconnaissance: The U-2 and OXCART Programs, 1954-1974".

Men bara på ett ställe, och då handlar det om att rapporter om oidentifierade flygande föremål ökat dramatiskt sedan spaningsplanet U-2 började testflygas.

Enligt rapporten var just tester av U-2 och övervakningssystemet OXCART en av de främsta sysselsättningarna vid Area 51.

Att rapporten avhemligats är ett resultat av att National Security Archives vid George Washington University begärt ut den för ett forskningsprojekt om   övervakningssystem.

Rapporten har tidigare publicerats i en hårt censurerad version men har nu alltså släppts in extenso.

Hela rapporten kan laddas ner från The National Security Archive. Antigen i komplett form som en torrentfil eller kapitel för kapitel i pdf-format.

I en presentation av rapporten listar The National Security Archive en lång rad uppgifter som tidigare var hemliga.

Exempelvis en karta över området och att basens namn är Area 51.

I rapporten namnges även alla piloter som flög U-2 tillsammans med nyckeldata om samtliga överflygningar av Sovjetunionen.