Populärteknik

Är det här Nokias nya monstermobil Nokia 9 Pureview?

En läckt bild av Nokia 9 Pureview som publicerats av Evan Blass. Foto: Evan Blass
En läckt bild av Nokia 9 Pureview som publicerats av Evan Blass. Foto: Evan Blass

Om en knapp månad ska HMD Global lansera den kraftfullaste Nokia-telefonen hittills - med fem kameror på baksidan.

Publicerad

I helgen bekräftade HMD Global, som tillverkar mobiler under varumärket Nokia, att de kommer att hålla ett stort lanseringsevent i Barcelona den 24 februari, dagen innan Mobile World Congress sparkar igång.

Många uppgifter tyder på att huvudnumret kommer att bli lanseringen av det nya flaggskeppet Nokia 9 Pureview. Mobilen använder ett Snapdragon 845-chip, har en högupplöst skärm på 5,99 tum och fem kameror på baksidan, om man ska tro läckorna.

Mobilen sägs få 6 GB ram, 128 GB lagring, stöd för trådlös laddning och en fingertrycksavläsare som är inbyggd i skärmen. De bilder som publicerades av läckaren Evan Blass i slutet av 2018 visar att telefonen inte har någon sensorhaka utan istället har kamera och högtalare i en lite tjockare skärmkant.

HMD Global har använt två bilder för att marknadsföra evenemanget som ger ytterligare ledtrådar. Den ena visar mycket riktigt en kamerauppsättning med fem linser, den andra visar en siluett av en telefon som ser ut att ha en utskärning i skärmen för framkameran. Precis som Honor View20 och Samsung Galaxy A8s. Eftersom det inte matchar uppgifterna om Nokia 9 spekuleras det i att det kan vara designen på Nokia 6.2.

HMD Global har haft en ordentlig framgång med att återuppliva Nokias mobiler. Deras billiga så kallade feature phones, som nyutgåvan av Nokia 3310, har blivit storsäljare och här i Europa verkar företagets smartphones också sälja bra.

Nu väntar en expansion i väster. Förra veckan meddelade HMD Global att de landat två tunga kontrakt med operatörerna Verizon och Cricket som inom kort kommer att börja sälja Nokia-telefoner i sina butiker, skriver ZDNet.