Digitalisering

Apple utreds efter klagomål – Spotify jublar

Apples vd Tim Cook får nu två EU-utredningar på halsen. Foto: TT
Apples vd Tim Cook får nu två EU-utredningar på halsen. Foto: TT

EU sätter press på Apple, då man misstänker att techjätten kan ha brutit mot konkurrensreglerna. Apple slår ifrån sig och menar att det är frågan om "grundlösa klagomål" men den svenska konkurrenten Spotify är mycket nöjd över att "konkurrensbegränsande beteende" ska granskas.

Publicerad

Det är EU-kommissionen som har bestämt sig för att inleda två utredningar mot Apple, ett av världens största företag sett till börsvärde. En utredning kommer att rikta in sig mot App Store, där iphone- och ipadanvändare kan ladda ner appar. Utredningen har kommit till efter klagomål från Spotify, som menar att fri konkurrens inte rått när det kommer till strömmad musik på Apples produkter.

EU-kommissionären med ansvar för konkurrensfrågor, Margrethe Vestager, motiverar utredningen med att Apple blivit en "portvakt" när det handlar om distribution av appar och innehåll.

"Vi måste försäkra oss om att Apples regler inte snedvrider konkurrensen på marknader där Apple konkurrerar med andra apputvecklare, till exempel med musikströmningstjänsten Apple Music eller med Apple Books. Jag har därför beslutat att titta närmare på reglerna för App Store och deras efterlevnad av EU:s konkurrensregler", säger hon i ett pressmeddelande.

Stor del av kakan

Utredningen kommer att titta på om App Store bryter mot konkurrenslagarna på två olika sätt. Den första är hur stor del av kakan Apple tar när det handlar om köp som går via App Store, vilket i dag är 30 procent när det gäller prenumerationer. För varje Spotify premium-prenumeration som görs via Spotifys Iphone-app tar Apple i dag alltså nästan en tredjedel.

Den andra frågan är hur apputvecklare får informera användare om andra betalalternativ än att köpa via App Store. Apple tillåter nämligen användare att betala för exempelvis strömmad musik på andra sätt, som via hemsidan, men förbjuder aktörer att informera om det i sin app.

"Gratis åktur"

I går presenterade Apple nyheten att 519 miljarder dollar – alltså 4 816 miljarder kronor – passerade App Store under 2019. Bolaget bakom succén är ett av världens största företag sett till börsvärde, och är besviket på beslutet.

"EU-kommissionen går vidare på grundlösa klagomål från en handfull företag som helt enkelt vill ha en gratis åktur och inte spela enligt samma regler som alla andra" säger bolaget i ett skriftligt uttalande.

Glada miner hos Spotify

Minerna är desto gladare hos den svenska musikjätten Spotify, som välkomnar kommissionens beslut.

"Det här är en bra dag för konsumenter, Spotify och andra apputvecklare i Europa och världen. Apples konkurrensbegränsande beteende har medvetet missgynnat konsumenter, skapat en ojämn spelplan, och berövat konsumenterna från meningsfulla val alltför länge", säger Spotifys chefsjurist Horacio Gutierrez i ett skriftligt uttalande till TT.

Spotifys klagomål kom in till kommissionen i mars 2019. Gutierrez hoppas att kommissionen nu kommer att agera brådskande för att "säkerställa rättvis konkurrens på IOS-plattformen för alla deltagare i den digitala ekonomin". IOS är Apples eget operativsystem, som används i både Iphone och Ipad.

Den andra utredningen gäller betalsystemet Apple Pay. Frågan där är om användarvillkoren och integreringen i appar och hemsidor är förenligt med EU:s konkurrensregler.