Populärteknik

Apple betalar halv miljard för tröga tangentbord

Foto: imago stock
Foto: imago stock

En grupptalan mot Apple om ersättning för dåliga fjärilstangentbord har givit resultat: Apple avsätter nu 50 miljoner dollar, som betalas ut till drabbade användare.

Publicerad

Det började som en bra idé med att använda en fjärilsmekanism istället för den vanligare saxmekanismen på tangentbord. Fjärilsmekanismen tar mindre plats och skulle göra tangentborden mer stabila, och användes i de flesta av Apples bärbara datorer från 2016 och framåt.

Snart dök det dock upp historier om hur ömtåliga butterfly-tangentborden var. Tangenterna blev lätt tröga eller fastnade och gick sönder. Det räckte ibland med att små smulor eller dammkorn fastnade under tangenterna för att de skulle bli obrukbara. Det slutade med att Apple erbjöd användarna att gratis byta ut sina tangentbord, något som Ny Teknik skrev om 2018.

Nu är även det rättsliga efterspelet klart – åtminstone i USA där en grupptalan mot bolaget nu har nått resultat, enligt Wired. I sju delstater erbjuder sig nu Apple att betala ut mellan 50 och 395 dollar till drabbade användare.

Staterna i fråga är Kalifornien, Florida, Illinois, Michigan, New Jersey, New York, och Washington DC. Totalt för detta avsätter Apple 50 miljoner dollar, motsvarande drygt en halv miljard kronor.