Innovation
Antarktis meteoriter avslöjar mängden nedslag på jorden

17 000 meteoriter med en samlad vikt på mer än 16 ton slår ned på jorden varje år. Det är den nya bedömningen efter studier av Antarktis.
Brittiska forskare har gjort beräkningar av hur många meteoritnedslag som jorden utsätts för. I ett utvalt område av Antarktis har de genomfört en inventering av de meteoriter som på vissa platser blir sammanfösta av isflakens rörelser. Under 2019 och 2020 har de hittat cirka 120 exemplar, vilket överensstämmer med deras kalkyler.
Till detta har University of Manchester tillsammans med forskare från Cambridge College samt Imperial College London och British Antarctic Survey gjort en riskanalys för jorden. Den totala massan av meteoriter som når jordytan under ett år överstiger 16 ton, fördelat på cirka 17 000 nedslag. En övervägande majoritet av rymdstenarna är dock mycket små, och forskarna har satt gränsen vid en samlad vikt för fragmenten på 50 gram.
– Så typiskt ligger de ligger deras totala vikt mellan 50 gram och tio kilo. Föremål som är större än så kommer väldigt sällan, säger Geoff Evatt, matematiker vid University of Manchester till BBC News.
Om man räknar med allt utomjordiskt material som når jordytan årligen så tror forskarna att det istället rör sig om 40 0000 ton. Huvuddelen är dock i form av små dammpartiklar. Slutsatserna har publicerats i tidskriften Geology.
Fördelningen över jorden skiljer sig dock åt. Nedslagen vid polerna ligger på 60 procent av mängden meteoriter vid ekvatorn. Det är ett gott skäl till att placera eventuell domedagsinfrastruktur på nordliga breddgrader. Ett sådant exempel är Svalbards frövalv, som utgör en genbank för jordens växter.