Digitalisering

Ännu mer om hajpade ”Internet of Things”

M2M, prylarnas internet, Internet of Things. Här är en ny svensk rapport om ett av våra mest hajpade begrepp. Och IVA har ett seminarium på gång.

Publicerad

Redan på nittiotalet snackades det om brödrosten som talar med kaffekokaren. Prylar skulle snacka med prylar. Inte mycket hände.

Men nu är det faktiskt en hel del på gång.

Nyligen publicerade mediaklustret Mediaevolution i Malmö en rapport med titeln Internet of things”. Avsikten sägs vara att förklara hur mediebranschen kan dra nytta av ett nätverk av uppkopplade prylar. Dessvärre är rapporten inte särskilt informativ. Mest intressant är delen när IBMs Miranda Edner kort beskriver utvecklingsprojektet med smarta elnät på Bornholm.

Mer matnyttig information kommer förhoppningsvis på IVA:s nästa seminarium om Internet of Things, IoT. Den 26 mars har IVA bjudit in föreläsare från ABB, Saab, IBM, Ericsson, Sics och Lunds tekniska universitet.

På ett tidigare IVA-seminarium om IoT menade Sics-forskaren Adam Dunkel att Sverige borde satsa på att bli världsledande på lösningar för prylar som kopplas upp till internet.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om flera företag, som börjat testa tekniken. Bland annat ABB och LKAB. Mest känt i Sverige är kanske annars de många uppkopplade elmätarna. Det finns också en smart lägenhet i Västerås, som tvättar när elpriserna är som lägst.