Populärteknik

Ångbåten som gick på hjul

Här är en snillrik konstruktion, skapad av en ingenjör med stor ambition. Med hjälp av sina hjul, tog sig Svanen från vatten till land utan strul.

Publicerad

Året är 1891 och ”lokomotivångaren” Svanen har precis gjort sin premiärtur från Viskan till Öresjö i Borås kommun.

Svanen, som rymde 62 passagerare och mätte 14 meter, var en unik konstruktion. I praktiken var båten en kombination av en ångslup och ett ånglok. Det innebär att den 11 ton tunga flod- och insjöbåten också var utrustad med tåghjul som gjorde det möjligt för Svanen att ta sig fram på land

Tack vare sina hjul kunde Svanen passera fallet vid Ålgården på en 200 meter lång rälsbana.

Ingenjören som stod bakom denna intressanta och unika konstruktion var Carl Jacob Magnell, som vid denna tidpunkt var lektor vid Tekniska Elementarskolan Borås.

Magnell blev sedan rektor för Tekniska Högskolan i Stockholm år 1909. Vid den tidpunkten hade hans ”lokomotivångare” pensionerats för länge sedan. Efter att ha varit i drift i två månader under 1892 blev det nämligen inga fler turer för Svanen.

Orsaken till detta var att båten hade fått konkurrens i form av en ångvagn med egen motor som trafikerade Borås och Fristad. Med ångvagnen tog det bara tio minuter att åka från Borås till Öresjö. 

Tack till Åke Ohlsson för tipset!

Här hittar du alla avsnitt av Hjulkalendern.          

Hjulkalendern

I Ny Tekniks hjuliga serie lyfter vi varje dag fram till julafton upp något kul på hjul. Har du tips på fordon som borde vara med? Mejla ada.fredelius@nyteknik.se.