Samhälle
Amerikansk storsatsning på inhemsk teknik ska utmana Kina
USA satsar mångmiljardbelopp på att utmana Kina – men vill samtidigt förbjuda statligt anställda att använda appen Tiktok.
Artikeln har uppdaterats.
Senaten i USA har nu givit klartecken för en gigantisk satsning som ska göra den amerikanska tekniksektorn mer konkurrenskraftig gentemot mot Kina. Med 68 röster mot 32 röstades ett paket om 190 miljarder dollar (motsvarande över 1 500 miljarder kronor) igenom. Pengarna ska bland annat gå till forskning.
Dessutom ger senaten grönt ljus till att öronmärka ytterligare 54 miljarder dollar, nära 450 miljarder kronor, för tillverkning och forskning kring halvledare och telekommunikationsutrustning.
Satsningen kommer i spåren av Kinas mål om att göra sig mindre beroende av omvärlden, något som Ny Teknik skrev om tidigare i våras. För Kinas del handlade det om en femårsplan med särskilt fokus på områden såsom artificiell intelligens, hjärnforskning, genetik, djuphavsforskning, rymdforskning och polarforskning.
Hård linje mot Kina enar senatorer
Viljan att föra en hård linje mot Kina är en av få frågor som enar amerikanska senatorer över partigränsen. Det säger Kinaexperten Frédéric Cho till Ny Teknik
– Oavsett vem som leder USA råder det en enighet mellan demokrater och republikaner om att se Kina som den stora konkurrenten till USA på allt fler områden. Ett nytt slags "Sputnik moment", som amerikaner brukar beskriva det, vilket fått USA att yrvaket vakna upp inför vad de ser som ett taggat Kina som flåser USA i nacken på allt från teknologi till ideologi, säger Frédéric Cho.
Han jämför denna spända relation med dåtidens kalla krig mellan USA och Sovjet, men ser en stor skillnad.
– Det som skiljer denna konflikt är att Kina och USA är väldigt stora handelspartners till varandra och invecklade ekonomiskt, finansiellt och på andra områden medan USA och Sovjet representerade två skilda block som inte hade något gemensamt, säger han.
Europabesök ska skapa gemensam front mot Kina
Härnäst ska representanthuset ta ställning till förslaget, som kallas the United States Innovation and Competition Act (USICA). Om det blir ja också i representanthuset skickas det vidare till president Joe Biden, som hittills har uttryckt sig i positiva ordalag och som den här veckan är i Europa och, enligt Frédéric Cho, bland annat försöker få med Storbritannien, Nato och EU-länderna i gemensam front mot Kina.
Ny Teknik har även pratat med Michael C. Andersson, ordförande för Svensk-amerikanska handelskammaren i Washington D.C. för att få perspektiv på den amerikanska satsningen. Han betonar att förslaget har en lång väg kvar innan det blir verklighet.
– I representanthuset kan vad som helst hända, men förslaget ligger både i linje med Donald Trumps “America First” och Joe Bidens “Made in America”, säger Michael C. Andersson till Ny Teknik.
Stora möjligheter för svenska företag - men tålamod krävs
Han har själv arbetat närmare 40 år på försvarskoncernen Saab och flyttade till USA 2011 för att bli vd för Saab North America. Han ser stora möjligheter för svenska företag att kunna ta del av den amerikanska storsatsningen – men att det krävs tålamod.
– Svenska företag som har verksamhet här i USA inriktad mot elektronik, kommunikation, medicinteknik och andra prioriterade områden kan säkert ta del av detta paket om och när det blir verklighet. Formerna är ju ännu inte klara, men helt klar är att USA behöver alliera sig med vänligt sinnade och tekniskt framstående länder som Sverige. Hur stora chanserna är för enskilda svenska bolag beror bland annat på hur bolagen kan komplettera inom områden där amerikanska företag inte själva är lika starka, säger Michael C. Andersson.
Förslaget innehåller förutom forskningsanslag en del restriktioner kring kinesisk teknik. Bland annat föreslås ett förbud för statligt anställda att ladda ned appen Tiktok på sina jobbmobiler.