Digitalisering

Amerikansk 6g-forskning får hjälp av Ericsson

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ericsson har anslutit till ett stort amerikanskt 6g-projekt. Tanken är att påskynda den forskning som behövs för att realisera nästa generations mobilnät. 

Publicerad

Apple, Google, IBM, Intel, Microsoft, Nokia, Qualcomm, VMware – och Ericsson. Ja, det är idel tunga namn som har anslutit till 6g-initiativet Rings (The Resilient and Intelligent Next-Generation Systems program). 

Rings är ett forskningsprogram som drivs av den oberoende amerikanska myndigheten National Science Foundation (NSF). 

Tanken är att accelerera forskning på teknik som kan komma att ha stor betydelse för nästa generations mobilnätverk. NSF ska dela ut omkring 400 miljoner kronor till olika projekt och de forskarlag som får anslag kan dessutom få stöd av de bolag som har anslutit, samt tillgång till NSF:s fyra testbäddsanläggningar för trådlös teknik.

Industrin vill vara med från början

National Science Foundation gjorde på samma sätt för tio år sedan, när ingen ännu hade definierat vad 5g skulle stå för. Thyaga Nandagopal, tillförordnad chef på NSF:s avdelning för dator- och nätverkssystem, säger till sajten Fierce Wireless att NSF då investerade i forskning som bland annat visade att spektrumdelning kunde vara genomförbart. 

– Våra investeringar i 5g hade inte riktigt några aktiva partnerskap med industrin på det sätt som vi försöker upprätta här. Men vi har märkt att det finns mycket intresse från industrin. Jag tolkar det som att de säger, ”hey, NSF har en förmåga att identifiera och finansiera vissa typer av innovativa genombrott som kan ge oss idéer. Så i stället för att vänta på eller leta efter de vetenskapliga artiklarna så kanske vi skulle vara en del av processen redan från början”.

Det finns redan flera pågående 6g-projekt och två av de mest uppmärksammade härstammar från Europa. Dels är det 6g Flagship som universitet i Uleåborg i Finland basar för. Dels är det EU-kommissionens forskningsinitiativ, Hexa-X, som leds av bland andra Nokia och Ericsson. 

Thyaga Nandagopal anser dock att NSF:s satsning utöver saker som nätverksintelligens, bandbredd, svarstid och skalbarhet har ett unikt fokus på nätverk med inbyggd motståndskraft. Det påståendet är missvisande: även Hexa-X har ”operationell motståndskraft” som en av sina huvudpunkter på dagordningen.

Huawei inte med

Några kinesiska bolag, som 5g-jätten Huawei, är inte anslutna till Rings. Med tanke på att initiativet drivs av en amerikansk myndighet, och att relationerna mellan USA och Kina på det här området är minst sagt frostiga, är det inte så konstigt. 

Huawei är dock fortfarande en tung partner i samarbetsorganisationen 3GPP där telekomindustrin gemensamt beslutar om en universell standard för nya mobilnät. 

NSF hoppas att deras initiativ ska kunna bidra i arbetet med 6g-standarden, som förväntas börja på allvar i mitten av det här årtiondet.